Άγκυρα προς Γιούνκερ: «Εντολές δεν παίρνουμε από κανέναν»

«Εντολές δεν παίρνουμε από κανέναν» ήταν το αυστηρό μήνυμα που έστειλε η Άγκυρα στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά τις δηλώσεις του ευρωπαίου αξιωματούχου για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα yenisafak.com ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίντ Γκιουλ, έστειλε αυστηρό μήνυμα στον επικεφαλής της Κομισιόν  τονίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να δίνει  εντολές στην τουρκική δικαιοσύνη».

Είχε προηγηθεί η ομιλία Γιούνκερ στην Ολομέλεια της Βουλής, μέσω της οποίας επιτέθηκε στην Τουρκία λέγοντας πως «συνεχίζει να πράττει πράγματα παράνομα στο χώρο της ανατολικής Μεσογείου και στο Αιγαίο». «Υποχρέωση της Τουρκίας», πρόσθεσε, «αποτελεί το να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.».

«Δεν αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας οι δυο Έλληνες»

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Στη Βάρνα είπαμε στον Ερντογάν ότι πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς σχέσεις καλής γειτονίας και να ομαλοποιήσει η Τουρκία τις σχέσεις της με όλα τα κράτη της Ένωσης συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου».

Όσον αφορά στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών, «μάλωσε» την Τουρκία λέγοντας ότι οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί δεν αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. «Πρέπει οπωσδήποτε αυτοί οι δύο Έλληνες στρατιώτες να απελευθερωθούν» τόνισε με έμφαση ο Γιούνκερ ενώπιον της ολομέλειας του ελληνικού κοινοβουλίου.