Αλ. Χαρίτσης: Χρειάζονται άμεσες ενέργειες ΟΗΕ-ΕΕ για την αποκλιμάκωση στη Συρία

«Πρέπει η διεθνής διπλωματία να αναλάβει δράση άμεσα, δεν φτάνουν πλέον τα λόγια, πρέπει να υπάρξουν και σε επίπεδο ΟΗΕ και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης άμεσες ενέργειες για να αποτρέψουμε και χειρότερες εξελίξεις και να οδηγηθεί η κατάσταση σε αποκλιμάκωση και σε απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Συρία».

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Είναι απαραίτητο να προχωρήσει η ΕΕ στην επιβολή κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, έτσι ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση σε όλα τα επίπεδα […], η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιληφθεί ότι αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε είναι μια νέα ανθρωπιστική τραγωδία, η οποία όχι απλώς δεν θα αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, αλλά από ό,τι φαίνεται θα την ενισχύσει, καθώς οδηγεί και σε επανενεργοποίηση του ISIS, ενώ […] θα οδηγήσει και σε αύξηση των προσφυγικών ροών», ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

Για την αύξηση των προσφυγικών ροών παρατήρησε: «Είναι θετικό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προσγειώθηκε, έστω και ανώμαλα, στην πραγματικότητα και αναγνώρισε επιτέλους -μετεκλογικά βεβαίως γιατί άλλα έλεγε προεκλογικά- τις γεωπολιτικές διαστάσεις αυτού του πολύ σύνθετου ζητήματος. Είναι όμως πάρα πολύ αρνητικό το γεγονός ότι δεν προχώρησε σε ανάλογες ενέργειες, έτσι ώστε να αποσυμφορήσει τα νησιά μας, έτσι ώστε να μεταφέρει ευάλωτους πληθυσμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα κι έχουμε αυτήν τη στιγμή μια κατάσταση σε όλα τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά, η οποία είναι πραγματικά πάρα πολύ δύσκολη. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, περιμένουμε να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση και βεβαίως να αναληφθούν οι διεθνείς πρωτοβουλίες για τη διεθνοποίηση του ζητήματος».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της νομοθετικής πρωτοβουλίας που φέρνει η κυβέρνηση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ο κ. Χαρίτσης απάντησε: «Εξαρχής έχουμε πει κι έχουμε αποδείξει ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί, πρέπει οι συμπατριώτες μας, οι Έλληνες πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό, να αποκτήσουν τη δυνατότητα να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους […] Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη, η οποία τον Σεπτέμβριο του 2018 συγκρότησε μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων και μάλιστα κατόπιν συνεννόησης και με τα κόμματα, ώστε η σύνθεση της επιτροπής να τυγχάνει της ευρύτερης δυνατής αποδοχής […] Κατέληξε αυτή η επιτροπή σε ένα ολοκληρωμένο πόρισμα, το οποίο θεωρούμε ότι δίνει μια ουσιαστική λύση σε αυτό το ζήτημα, καθώς αντιμετωπίζει όλα τα βασικά ερωτήματα σε σχέση με το ποιοι μπορούν να ψηφίσουν, πώς μπορούν να ψηφίσουν, μέσα από ποια διαδικασία, ποιους πρέπει να ψηφίσουν, όλα αυτά αντιμετωπίζονται στο συγκεκριμένο πόρισμα».

«Οι πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση ακόμη και σήμερα δεν έχουν πάρει γραπτή δεσμευτική μορφή, μόνο συζητήσεις προφορικές έχουν γίνει, δηλώσεις στον Τύπο, διαρροές», άρα «περιμένουμε και ελπίζω ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει μια ολοκληρωμένη πρόταση από τη μεριά της κυβέρνησης, έτσι ώστε να μπορούμε να συζητήσουμε επί συγκεκριμένης βάσης», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι για την κρίσιμη περίοδο του 2015 «όλοι να θέλουν να γράψουν και από ένα βιβλίο», όμως «ίσως κάποια στιγμή και ο βασικός πρωταγωνιστής αυτής της πολύ σημαντικής περιόδου για τη σύγχρονη ιστορία του τόπου, δηλαδή εγώ, να αισθανθώ την ανάγκη να τοποθετηθώ με ονόματα και διευθύνσεις πάνω στα πραγματικά γεγονότα», ο βουλευτής σχολίασε: «Το ότι βγαίνουν κάποιοι και προσπαθούν είτε να οικειοποιηθούν ή να παρουσιάσουν τη δική τους πλευρά της ιστορίας τώρα, κατόπιν εορτής, ο ελληνικός λαός έχει το κριτήριο, έχει το αισθητήριο και τους κρίνει. Από εκεί και πέρα αυτό που για εμάς είναι σημαντικό είναι το μέλλον, το τι κάνουμε από εδώ και πέρα».

«Γίνεται όλο και πιο επιτακτική, όλο και πιο αναγκαία η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προοδευτικής αριστερής εναλλακτικής σε αυτό το οποίο ζούμε σήμερα, στην πολιτική πρακτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θεωρούμε πως είναι εχθρική προς την κοινωνική πλειοψηφία. Με αυτήν την έννοια η προσπάθεια που ξεκίνησε από χθες, από την Πάτρα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να ξεκινά μια μεγάλη περιοδεία, η οποία θα απλωθεί σε όλη την Ελλάδα, είναι ακριβώς αυτή η προσπάθεια να μιλήσουμε με τους πολίτες, να ακούσουμε τους προβληματισμούς τους», υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης.

 

©Πηγή: amna.gr