Αλαμπάμα: Εκτέλεση του γηραιότερου θανατοποινίτη

Ακόμη μία σελίδα στο αμερικανικό βιβλίο εκτελέσεων προστέθηκε αργά χθες το βράδυ καθώς η πολιτεία της Αλαμπάμα προχώρησε στην εκτέλεση ενός 83χρονου θανατοποινίτη. Πρόκειται για τον γηραιότερο άνθρωπο που θανατώνεται στη σύγχρονη περίοδο της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ.

Ο Γουόλτερ Μούντι εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση σε σωφρονιστικό ίδρυμα στο Άτμορ. Σύμφωνα με αξιωματούχους της φυλακής, ο Μούντι δεν θέλησε να κάνει κάποια τελευταία δήλωση, πριν την εκτέλεση. Αυτή ήταν η όγδοη εκτέλεση φέτος στις ΗΠΑ.

Ο Μούντι είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία άνθρωπος που εκτελείται από το 1976, όταν επανήλθε σε ισχύ η θανατική ποινή από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Death Penalty Information Center. Μέχρι τώρα, ο γηραιότερος εκτελεσθείς θανατοποινίτης ήταν ο Τζον Νίξον, ο οποίος ήταν 77 ετών όταν θανατώθηκε, τον Δεκέμβριο του 2005 στο Μισισιπί.

Μέχρι την εκτέλεσή του υποστήριζε πως ήταν αθώος

Ο Μούντι καταδικάστηκε σε θάνατο για την αποστολή πακέτου-βόμβας το 1989, το οποίο σκότωσε τον 58χρονο δικαστή Ρόμπερτ Βανς, και την αποστολή μίας ακόμα βόμβας που σκότωσε τον δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ρόμπερτ Ρόμπινσον, στην Τζόρτζια.

Ο Μούντι, που πέρασε πάνω από 20 χρόνια στη φυλακή περιμένοντας την εκτέλεσή του, υποστήριζε ότι ήταν αθώος και η εκτέλεσή του καθυστέρησε, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξέταζε αίτηση της τελευταίας στιγμής για απονομή χάριτος, την οποία απέρριψε.

O Γουόλτερ Μούντι