Αλλαγή σκυτάλης στο τιμόνι της VW;

Δυόμιση χρόνια μετά το ξέσπασμα του Dieselgate ο γερμανικός κολοσσός αναζητεί νέο επικεφαλής. Ο νέος ισχυρός άνδρας της Volkswagen θα ονομάζεται, πιθανότατα, Χέμπερτ Ντίις. Εν αναμονή της σχετικής απόφασης.

Πρόκειται για το πιο φθοροποιό… πόστο στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ο νυν επικεφαλής της Volkswagen Ματίας Μίλερ βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο μέσων ενημέρωσης, επενδυτών και αστυνομικών αρχών. Και αυτό είναι μόνο ένα από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο.

Λίγο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τους παραποιημένους ρύπους ντιζελοκινητήρων το 2015 ο Ματίας Μίλερ αναλάμβανε τα ηνία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας από τον προκάτοχό του Μάρτιν Βίντερκορν, ο οποίος αναγκάστηκε να αποχωρήσει υπό το βάρος του Dieselgate. Kαι τώρα ο Ματίας Μίλερ καλείται, όπως διαφαίνεται, να παραδώσει τη σκυτάλη του γερμανικού κολοσσού στον Χέμπερτ Ντίις, μέχρι σήμερα επικεφαλής της μητρικής εταιρίας.

Το λάθος του Μίλερ είναι ότι υποτίμησε το Dieselgate

Μέχρι στιγμής όμως δεν είναι σαφές αν επίκειται πράγματι αλλαγή στη κορυφή της Volkswagen. Γερμανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ένα ζήτημα…υπό εξέταση. Θα πρέπει ωστόσο πρώτα να περιμένουμε τι θα αποφασίσουν οι κάτοχοι του πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου, δηλαδή οι δύο οικογένειες Πόρσε και Πίεχ, αλλά και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, το κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας και φυσικά το Εμιράτο του Κατάρ.

Το σκάνδαλο ντίζελ ήταν η αφορμή για να τεθούν επί τάπητος πολλά καθοριστικά ζητήματα στην VW. Ο επικεφαλής Ματίας Μίλερ έκανε λόγο το 2015 για μια μοναδική ευκαιρία και προώθησε ριζικές μεταρρυθμίσεις, όπως ήταν για παράδειγμα η δημιουργία μονίμου διαύλου επικοινωνίας με τους εργαζομένους.

Παράλληλα έδωσε περισσότερη ανεξαρτησία στις συνολικά 12 εταιρίες του γερμανικού ομίλου. Και ο Ματίας Μίλερ ωστόσο δεν απέφυγε τα ατοπήματα. Αποπειράθηκε, χωρίς όμως επιτυχία, να υποτιμήσει το Dieselgate ισχυριζόμενος ότι η VW ερμήνευσε λανθασμένα τους ισχύοντες νόμους, ενώ παράλληλα έκανε λόγο απλά για «τεχνολογικό πρόβλημα».

Ο πιθανός διάδοχός του είναι εντελώς διαφορετικός χαρακτήρας. Ο 59χρονος Χέμπερτ Ντίις, ο οποίος παρεμπιπτόντος διετέλεσε στο παρελθόν μάνατζερ στην BMW, είναι χαμηλών τόνων, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι αποφεύγει τις διενέξεις κυρίως με εκπροσώπους των εργαζομένων. Γεγονός πάντως είναι ότι ως επικεφαλής της μητρικής Volkswagen έχει σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό του.

Έτσι π.χ. κατάφερε να αυξήσει σημαντικά το τζίρο της εταιρίας εκτοξεύοντας τις πωλήσεις των μοντέλων Golf, Passat, Tiguan και Touareg. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο, μέχρι στιγμής, ποιο ρόλο θα διαδραματίσει μελλοντικά ο Χέμπερτ Ντίις στην VW. Το συμβόλαιο του νυν επικεφαλής Ματίας Μίλερ ισχύει για δύο χρόνια ακόμα. Δεν αποκλείεται συνεπώς ο Ματίας Μίλερ να αποχωρήσει μεν ως επικεφαλής, να παραμείνει ωστόσο στην Vοkswagen σε ένα διαφορετικό πόστο.

Πηγή: Deutsche Welle