Αλλάζει το σύστημα για τις εισφορές των επαγγελματιών

Το ενδεχόμενο να αλλάξει ριζικά το σύστημα για τις εισφορές των επαγγελματιών εξετάζει σοβαρά το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου εξετάζει, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, την αποσύνδεση του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων από το φορολογητέο εισόδημά τους.

Το εν λόγω ζήτημα αφορά περίπου 1,4 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι αναμένουν με αγωνία τι θα συμβεί, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον πολυσυζητημένο «νόμο Κατρούγκαλου».

Το σύστημα που είχε καθιερώσει η προηγούμενη κυβέρνηση, προέβλεπε τον υπολογισμό των εισφορών των μη μισθωτών βάσει του εισοδήματός τους. Αυτό από τη μία έδωσε «ανάσα» σε επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα που μέχρι τότε καλούνταν να πληρώσουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, είτε είχαν εισοδήματα, είτε όχι.

Από την άλλη, ωστόσο, επέφερε υπερβολικά μεγάλη επιβάρυνση σε όσους είχαν μεγαλύτερα εισοδήματα, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις καλούνταν να καταβάλλουν αρκετές χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Ως εκ τούτου, οδήγησε σε σημαντική αύξηση της εισφοροδιαφυγής και απόκρυψης εισοδήματος.

Επανέρχονται οι κλάσεις στις ασφαλιστικές εισφορές

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στο υπουργείο σκέφτονται να επαναφέρουν τις κλάσεις στις ασφαλιστικές εισφορές. Μεταξύ των σεναρίων που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι η δημιουργία 2-3 κλάσεων, που θα είναι πιο κοντά στη λογική της προ Κατρούγκαλου εποχής. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπάρχει και μία προεραιτική κλάση.

Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται, είναι η δημιουργία κλιμακούμενων κλάσεων, με την πρώτη βαθμίδα να είναι ελαφρώς υψηλότερη από το σημερινό κατώτατο όριο, ήτοι τα 185,18 ευρώ.

Σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που θα ληφθούν για τις ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών θα παίξει ο υπολογισμός των εσόδων του ΕΦΚΑ. Εάν οι προβλέψεις είναι ευοίωνες για τα οικονομικά του ταμείου, θα ανάψει το «πράσινο φως».

Όπως και να έχει, μετά την απόφαση του ΣτΕ, κρίνεται επιβεβλημένη η τροποποίηση του ασφαλιστικού. Όσο αυτή αργεί, εξάλλου, εκφράζονται φόβοι ότι οι επαγγελματίες θα «παγώσουν» την καταβολή εισφορών, αναμένοντας το νέο σύστημα.

Διαβάστε ακόμη: «Η Τουρκία χτύπησε ηθελημένα θέσεις των ΗΠΑ στη Συρία»