Αμανατίδης: Ο Βορίδης κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά

Βολές κατά του Μάκη Βορίδη με αφορμή τις δηλώσεις του για τα επεισόδια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη στάση της αστυνομίας εξαπέλυσε μέσω του Flash 99,4 ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με αφορμή όσα εκτυλίχθηκαν στην πρώην ΑΣΟΕΕ με την παρέμβαση της αστυνομίας, είχε τονίσει ότι «η επιβολή του νόμου θα ευχόμασταν να γίνεται με προσφορά τριαντάφυλλων. Δεν έχει καταστεί αυτό δυνατό. Η επιβολή του νόμου εμπεριέχει στοιχεία αναγκαστικότητας (…) Το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας».

Ο Γιάννης Αμανατίδης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Βορίδη, επισήμανε ότι «είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος και με τη δήλωσή του, γνωρίζοντας και το παρελθόν του, ήξερε ότι θα προκαλέσει πολλές αντιδράσεις». «Μιλώντας πολιτικά», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «αυτές οι εκφράσεις είναι κοστουμαρισμένων ακροδεξιών απόψεων, που ποτέ δεν χώνεψαν ότι ο λαός μας έδωσε μία μάχη Δημοκρατίας και έριξε τη χούντα».

Απαντώντας στις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης με αφορμή το ζήτημα της πρώην ΑΣΟΕΕ, ενόψει και της επετείου της 17ης Νοέμβρη, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως «οι εκφράσεις αυτές είναι της αλλεργίας που έχουν σε κάθε κοινωνικό αγώνα και κίνημα που θέλει μπροστά τη χώρα, έχοντας πολλές στοχεύσεις, όπως η ταύτιση των μπαχαλάκηδων με τα κινήματα που διαδηλώνουν ειρηνικά. Με το κλίμα και την εργαλειοποίηση της αστυνομίας, δείχνουν ότι φοβούνται τη μαζική παρουσία του κόσμου στη γιορτή της Δημοκρατίας της 17ης Νοέμβρη».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι “από το 1977 ως μαθητής” συμμετέχει στις διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου.

«Ο Βορίδης κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά πτέρυγα»

Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Μάκη Βορίδη ότι «”κλείνει το μάτι” σε αυτούς από την ακροδεξιά πτέρυγα που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και τους είπε ‘εμείς είμαστε εδώ και κάνουμε κουμάντο’».

«Ούτε το φοιτητικό κίνημα, ούτε η Αριστερά είχε ποτέ σχέση με μπαχαλάκηδες. Πάντα χρησιμοποιούσαν αυτά τα επιχείρηματα, έτσι ώστε να συκοφαντηθούν και να γίνει η γενίκευση. Πάντοτε σε τέτοιες ημέρες, υπήρχε αυτό το κλίμα ώστε να μην κατεβεί ο κόσμος, να μην εκφράσει τα αισθήματά του», δήλωσε ο κ. Αμανατίδης και επεσήμανε πως «η μόνη απάντηση είναι το κάλεσμα στην ειρηνική διαδήλωση του Πολυτεχνείου. Η συμμετοχή του κόσμου είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτά τα οποία θέλει να φέρει η κυβέρνηση, η οποία τους τελευταίους μήνες έδειξε την αποτυχία των πολιτικών της».

Κριτική για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Ερωτώμενος για το αν η Ελλάδα μπορεί να επωμιστεί το βάρος των προσφύγων – μεταναστών της Ευρώπης, ο κ. Αμανατίδης επισήμανε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να δεχτεί όλους τους ανθρώπους, καθώς «το θέμα πρέπει να αντιμετωπίζεται συνολικά με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η Ελλάδα πρέπει να πιέσει ώστε να ενταχθεί στις πρωτοβουλίες για το θέμα», πρόσθεσε ο κ. Αμανατίδης, αναφέροντας μάλιστα πως «επί ΣΥΡΙΖΑ η χώρα μας ήταν παράδειγμα διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού».

Αναφερόμενος στη στάση της Νέας Δημοκρατίας για το ζήτημα, ο πρώην υφυπουργός την κατηγόρησε ότι «επένδυσε προεκλογικά στις απελάσεις», όμως σύμφωνα με τον ίδιο «δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς είναι ευρωπαϊκό θέμα».

«Δεν τους βάζεις σε ένα αεροπλάνο και τους στέλνεις πίσω στο Αφγανιστάν ή στο Πακιστάν, γιατί δεν τους δέχονται. Εμείς επενδύσαμε -και είδαμε αποτέλεσμα- στην οικειοθελή επιστροφή όπου με χρήματα της ΕΕ έφυγαν 26.000 πρόσφυγες στις χώρες τους», επισήμανε ο κ. Αμανατίδης.

Το βέτο στη Βόρεια Μακεδονία

Αναφορικά με το βέτο Γαλλίας – Ολλανδίας – Ιταλίας στη Βόρεια Μακεδονία για την ένταξή της στην ΕΕ, επέρριψε τις ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και επισήμανε ότι «η Ελλάδα δεν έχει κάνει πολλά πράγματα από αυτά που έπρεπε με τη γειτονική χώρα, ενώ παράλληλα δεν προχωρά τα ζητήματα συνεργασίας και μοιάζει να είναι απούσα από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή».

Αναλυτικά όσα είπε στον Flash 99.4 ο Γιάννης Αμανατίδης: