Αν. Συντάγματος: Ευρεία πλειοψηφία σε κρίσιμα θέματα

Η κατάργηση της σύντομης παραγραφής των υπουργικών αδικημάτων, η κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και η αποσύνδεση της πρόωρης διάλυσης της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν τα σημαντικότερα ζητήματα που υπερψηφίστηκαν (μερικά εκ των οποίων με ευρεία πλειοψηφία) από την Βουλή κατά την Αναθεώρηση του Συντάγματος που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα με αφορμή την τέταρτη τροποποίηση του Συντάγματος από το 1975 μπήκαν σε ψηφοφορία 49 διατάξεις που αφορούν 28 άρθρα.

Από αυτές, οι διατάξεις που ψηφίστηκαν από τους βουλευτές (ψήφισαν 297, απουσίασαν τρεις) προς αναθεώρηση είναι οι εξής:

-Η κατοχύρωση του ελάχιστον εγγυημένου εισοδήματος (έλαβε 190 ψήφους)

-Ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (έλαβε 158 ψήφους)

-Η διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους (έλαβε 212 ψήφους)

-Η θέσπιση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (έλαβε 254 ψήφους)

-Ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας (έλαβε 179 ψήφους)

-Η κατάργηση της σύντομης παραγραφής των υπουργικών αδικημάτων (έλαβε 274 ψήφους)

-Η δυνατότητα εξεταστικών επιτροπών από τις μειοψηφίες (έλαβε 189 ψήφους)

-Η εξομοίωση τακτικών και στρατιωτικών δικαστών (έλαβε 189 ψήφους)

-Η εκλογή μελών ανεξάρτητων αρχών (έλαβε 158 ψήφους)

Να σημειωθεί ότι η διάταξη για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων έλαβε 212 ψήφους, καθώς η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά την καταψήφισε αν και μέσα στην εβδομάδα υπήρξαν φημολογίες περί του αντιθέτου.

Στο σύνολο ψήφισαν 297 βουλευτές, καθώς τρεις και συγκεκριμένα, οι Νίκος Φίλης, Μανώλης Θραψανιώτης και Θανάσης Παφίλης απουσίαζαν.

Επιπλέον σ’ ότι αφορά:

*Το Άρθρο 32 παρ. 4: Η ρύθμιση ψηφίστηκε μόνο από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβασε δική του πρόταση που καταλήγει σε εκλογή του προέδρου από τον λαό, ενώ δική του πρόταση (που δεν μπήκε σε ψηφοφορία) κατέβασε και το ΚΙΝΑΛ. Όπως και να έχει μετά την έγκριση της νέας διάταξης η επικείμενη εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα θα γίνει χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος της πρόωρης διάλυσης της Βουλής.

*Το Άρθρο 86 παρ. 3: Υπέρ της κατάργησης της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας ώστε ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων που τελέστηκαν από μέλη της κυβέρνησης να εξισωθεί με ότι ισχύει στον ποινικό κώδικα για τους πολίτες ψήφισαν 274 βουλευτές.

*Το Άρθρο 62: Η διάταξη περί περιορισμού της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά στα κοινοβουλευτικά καθήκοντα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής, έλαβε 179 ψήφους. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν την ψήφισε, καθώς κατέβασε δική της πρόταση, η οποία απορρίφθηκε.

*Το Άρθρο 68 παρ. 2: Η διάταξη για το δικαίωμα στην κοινοβουλευτική μειοψηφία να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή με την υπογραφή 10 βουλευτών, έλαβε 189 θετικές ψήφους.

*Το Άρθρο 101: Η διάταξη για εκλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων αντί των 4/5 που ίσχυε μέχρι σήμερα έλαβε 158 ψήφους.

*Το Άρθρο 96 παρ. 5: Η διάταξη για την εξίσωση των στρατιωτικών με τους λοιπούς δικαστές έλαβε 180 ψήφους.

*Το Άρθρο 54: Όλα τα κόμματα της Βουλής πλην του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν υπέρ της διευκόλυνσης της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού. Μάλιστα στο τελικό κείμενο του άρθρου ενσωματώθηκαν όλες οι παρατηρήσεις που τέθηκαν από την πλευρά του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

*Το Άρθρο 21 παρ. 1: Με πρόταση του κυβερνώντος κόμματος που στηρίχθηκε από την πλειοψηφία κατοχυρώθηκε συνταγματικά η παροχή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

*Το Άρθρο 73: Με πρόταση του Κινήματος Αλλαγής υπάρχει πλέον λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα η Βουλή θα δέχεται προτάσεις νόμου, αρκεί να φέρουν υπογραφή 500.000 πολιτών και οι οποίες δεν θα αφορούν θέματα εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.