«Αν τα πιστεύουν, ας κάνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο»

Να «κάνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο» κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας με δηκτικό τρόπο τα περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια.

«Απαντάμε στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και στη δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Αν εννοούν όσα υποκριτικά διαλαλούν, ας τα θέσουν στην κρίση του ελληνικού λαού. Αν πιστεύουν ότι λένε αλήθεια, ας επαληθεύσουν την αλήθεια στις κάλπες. Αν δεν φοβούνται τη ΝΔ, ας αναμετρηθούν μαζί της», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ενώπιον των τομεαρχών του κόμματος και πρόσθεσε ότι «ο κύκλος των ψεμάτων και της ανευθυνότητας πρέπει να κλείσει με εκλογές».

Ο ίδιος, πάντως, υποστήριξε πως ο κ. Τσίπρας θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία και συμπλήρωσε: «Ανεξάρτητα, όμως, από το τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας, ο βίος της κυβέρνησης φθάνει στο τέλος του».

«Εισερχόμαστε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο»

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, ακόμη, πως η χώρα εισέρχεται σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, όπου είναι ορατός ο φόβος της οπισθοδρόμησης, καθώς η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε παροχές και ρουσφετολογικές προσλήψεις για να ενισχύσει την εκλογική πελατεία της.

Κάλεσε, μάλιστα, τα στελέχη της ΝΔ να βρίσκονται σε εκλογική ετοιμότητα. «Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα και όλοι μας καλούμαστε σε ετοιμότητα με άνοιγμα των οργανώσεών μας σε όλες τις κοινωνικές ομάδες», ανέφερε σχετικά.

Παράλληλα, κάλεσε τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές στις 13 Μαϊου, σημείωσε ότι η ΝΔ είναι ένα ανοικτό κόμμα και δήλωσε «υπερήφανος για την εξυγίανση των οικονομικών του κόμματος».

«Η φούσκα της καθαρής εξόδου έχει ήδη σκάσει»

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιέγραψε με μελανά χρώματα την καθημερινότητα των πολιτών και αμφισβήτησε το αφήγημα της κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα και την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Οι συνταξιούχοι αγωνιούν για τις συντάξεις τους και περιμένουν την επόμενη περικοπή, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες περιμένουν να βγει η σύνταξή τους… Ολόκληροι κλάδοι εργαζομένων που δικαιώθηκαν περιμένουν να υλοποιηθούν οι δικαστικές αποφάσεις… Είμαστε η μόνη χώρα που έχουμε capital controls… Πολίτες και επαγγελματίες πληρώνουμε αυξημένο ΦΠΑ παντού… Όλα αυτά χάρη στη δημοσιονομική φούσκα των πλεονασμάτων, στην οποία προστέθηκε η φούσκα της καθαρής εξόδου, η οποία έχει ήδη σκάσει αφού έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για την επόμενη περίοδο… Αυτά ο κ. Τσίπρας τα παρουσιάζει σαν το τέλος των μνημονίων».

Οι δηλώσεις Τσακαλώτου

Ασφαλώς, ο κ. Μητσοτάκης δε θα μπορούσε να μη σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, για τη μεταμνημονιακή εποπτεία. «Το μόνο που τελειώνει είναι ο φθηνός δανεισμός της χώρας. Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε πόσο σκληρή θα είναι η εποπτεία. Γκρέμισε τη φιέστα της καθαρής εξόδου που έστησε χθες ο κ. Τσίπρας παρουσία του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα, πρόσθεσε πως τίθεται σε αμφιβολία και η ρύθμιση του χρέους και ανέφερε ότι χρειάζεται οριστική και αμετάκλητη ρύθμιση, γιατί οτιδήποτε άλλο δεν θα πείσει τις αγορές και θα είναι υπαναχώρηση από τη συμφωνία του Δεκεμβρίου του 2012 που είχε πετύχει η κυβέρνηση της ΝΔ. Επίσης, ζήτησε από τους δανειστές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και από την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί σοβαρά.

Όσον αφορά τα υπερπλεονάσματα, τόνισε ότι προήλθαν από την υπερφορολόγηση και τη μείωση των συντάξεων, των κοινωνικών επιδομάτων και όχι από την υπεραπόδοση της οικονομίας. «Τα υπερπλεονάσματα δεν είναι για πανηγυρισμούς», επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι χρησιμοποιούνται κυβερνητικά ταμειακά αποθέματα, την ώρα που η πραγματική οικονομία στενάζει από έλλειψη ρευστότητας.

«Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αφήνει αναξιοποίητα 28 δισ. ευρώ, με χαμηλό κόστος δανεισμού, από τα αδιάθετα του τρίτου μνημονίου. Είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να παίρνει τα μέτρα που προβλέπονται δίχως τα φθηνά λεφτά του προγράμματος», συμπλήρωσε.

«Ο Τσόκας κινείται μεταξύ αδράνειας και ανικανότητας»

Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε κριτική για τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας, σημειώνοντας ότι η εγκληματικότητα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και τόνισε ότι «ο κ. Τόσκας κινείται μεταξύ αδράνειας και ανικανότητας».

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, υποστήριξε ότι «η κατάσταση με τους μετανάστες είναι απαράδεκτη για ένα πολιτισμένο κράτος… Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες, ας εφαρμόσει τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχουμε καταθέσει. Η κατάσταση ευτελίζει τους μετανάστες και δοκιμάζει τις τοπικές κοινωνίες. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια μπροστά στην απίστευτη αδιαφάνεια στη διαχείριση των ποσών που έχουν διατεθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια».

Για την παραίτηση του Σταμάτη Κριμιζή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «παράγκα του διαστήματος με όλους τους συνειρμούς που περιλαμβάνει» και συμπλήρωσε ότι περιμένει διερεύνηση από τη δικαιοσύνη.

Το θέμα των δύο αξιωματικών και οι γαλλικές φρεγάτες

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, υποστήριξε ότι ενώ «τα σύννεφα πυκνώνουν έξω από τα σύνορά μας, δεν προκαλεί καμία εμπιστοσύνη ο τρόπος που η κυβέρνηση ασκεί την εξωτερική και αμυντική πολιτική», ενώ αναφέρθηκε επίσης στην παρατεταμένη κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, την επίσκεψη Ερντογάν και την αμφισβήτηση στο Αιγαίο.

Για τις γαλλικές φρεγάτες ανέφερε δηκτικά: «Τι να πει κανείς για έναν υπουργό που διαψεύδει τον αναπληρωτή του, ενώ στο θέμα παρεμβαίνει και η Γαλλία με δηλωσεις τής δικής της υπουργού. Στη συνέχεια υπουργός και αναπληρωτής παρουσιάζουν μία τρίτη εκδοχή, όπου ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Γαλλίας μίλησαν για την επιστροφή των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων για τη χρηματοδότησης της κατασκευής στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, μάλιστα, πρόκειται για «πολιτική ιλαροτραγωδία και εθνικό εφιάλτη», ενώ ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε: «Οι σχέσεις μας με εταίρους όπως η Γαλλία πλήττονται. Η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη, την καλώ να σοβαρευτεί τουλάχιστον στα εθνικά θέματα».

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε την ανησυχία του και για το Σκοπιανό, επισημαίνοντας ότι η κρυφή διπλωματία έφερε στο προσκήνιο ένα θέμα που δεν ήταν ώριμο, όπως αποδείχθηκε, και προσθέτοντας πως τελικά “ένωσε τους γείτονες, ενώ δίχασε τους Έλληνες”.