Αναστασιάδης: Μείζον θέμα το προσφυγικό

«Επιστολική ψήφος τέλος. Δεν ήταν δική μας επιλογή» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ στη Β Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης μιλώντας στο flash99,4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».

Όπως τόνισε ο κ. Αναστασιάδης η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού «είναι αντισυνταγματική και χωρίζει τους πολίτες σε δυο κατηγορίες».

Ερωτηθείς για το προσφυγικό είπε πως εξελίσσεται σε μέιζον θέμα και πρόβλημα για τη χώρα με τον τρόπο που εξελίσσονται οι ροές.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των κατοίκων στα Βρασνά είπε «Στα Βρασνά υπάρχουν 2.000 πρόσφυγες είτε σε δομές είτε σε ξενοδοχεία. Αντιλαμβάνεστε ότι οι κοινωνίες θεωρούν ότι είναι υπερβολικό να δέχονται και άλλους ενώ άλλες περιοχές δεν έχουν δεχτεί καθόλου. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να τους ισοκατανείμει σε όλη τη χώρα ώστε να αποσυμφορηθούντα νησιά όπου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα».

Μάλιστα ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως το προσφυγικό αποτελεί ισχυρό χαρτί πίεσης της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Κληθείς να σχολιάσει την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών είπε πως «η παρέμβαση του κ. Καραμανλή αναφερόταν μόνο σε εθνικά θέματα, έδειξε την ανησυχία του για το μέλλον που έρχεται συνολικά. Αναφέρθηκε στην αλλοπρόσαλλη Αμερική, στην αδυναμία της ΕΕ να ασκήσει πολιτική, στη σχέση μας με τα Σκοπιά και την Αλβανία, στην προκλητικότητα της Τουρκίας».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «από τη στιγμή που άρχισε η συζήτηση και να εξελίσσεται η διαπραγμάτευση Ζάεφ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εκφράσαμε το φόβο και την ανησυχία μας. Τη Συμφωνία των Πρεσπών τη θεωρούμε κακή συμφωνία. Και  οι εξελίξεις έδειξαν ότι είναι μία κακή Συμφωνία. Θα την παρακολουθούμε. Η άρνηση της Γαλλίας και της Ολλανδίας στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ δημιούργησε μια κρίση και πρόωρες εκλογές στα Σκοπιά» και πρόσθεσε πως «Οι χώρες που είχαν συμφέροντα και ήθελαν τη χώρα στο ΝΑΤΟ το πέτυχαν, οι πολίτες της γειτονικής χώρας θέλουν την ένταξή τους στην ΕΕ. Εδώ είναι τα δύσκολα για αυτούς. Εμείς πρέπει να είμαστε προσεχτικοί πως θα εφαρμόσουν αυτά που προβλέπει η συμφωνία, πως θα εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις για να μπουν στην ΕΕ. Δεν είναι πολύ εύκολα τα πράγματα για αυτούς επειδή ψηφίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών. Εμείς παραμένουμε ισχυρός παίχτης στην περιοχή και το γνωρίζουν οι γείτονές μας».

Όσον αφορά στις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης τόνισε ότι έχει επήλθε αλλαγή του κλίματος καθώς όπως είπε «Επανήλθε το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες, η ελπίδα, η αισιοδοξία και πεποίθηση ότι πάμε καλά σε έναν δρόμο ασφαλή και της προόδου» και τόνισε πως η κυβέρνηση πήρε «συγκεκριμένα μέτρα που ευνοούν τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες».

Τέλος ο κ. Αναστασιάδης τάχθηκε για ακόμη μία φορά υπέρ της επανασύστασής του δήμου Σοχού καθώς, όπως είπε, θα είχε ευεργετικές  επιδράσεις για την περιοχή.