Ανένδοτος κατά της απλής αναλογικής από Μητσοτάκη

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Ανένδοτο αγώνα κατά της απλής αναλογικής κήρυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατρανώνοντας την αντίθεσή του στην εφαρμογή του συγκεκριμένου εκλογικού νόμου, τον οποίο θεωρεί καταστροφή για τη χώρα.

Στην Πειραιώς αξιολογούν τη βιασύνη του Μεγάρου Μαξίμου να εφαρμόσει την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως απέλπιδα προσπάθεια της Κουμουνδούρου να πλευρίσει το Κίνημα Αλλαγής. Την αποδίδουν μάλιστα στην πίεση που δημιουργεί στον Αλέξη Τσίπρα η αποτυχημένη πρώτη προσέγγιση που επιχείρησε προς τη Φώφη Γεννηματά με αφορμή τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς θα παραμείνει ακλόνητος στις αρχικές του θέσεις και πως η πρόεδρος του δεν θα διολισθήσει προς τις απόψεις Τσίπρα. Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί στενά τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά 24ωρα, φροντίζοντας να κρατά ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας κυρίως με τη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο εκλογικός νόμος που μελετά ο Κυριάκος

Στις σκέψεις του είναι την επομένη των εκλογών, εφόσον τις κερδίσει και σχηματίσει κυβέρνηση, ανεξαρτήτως ποσοστών, να ζητήσει τη συναίνεση όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων για την άμεση αντικατάσταση του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής. Η πρότασή του θα αφορά ένα διαφορετικό μοντέλο με «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών και περιορισμό του μπόνους των 50 εδρών που λαμβάνει το πρώτο κόμμα.

Αγχωμένοι στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της εκλογικής συντριβής

Όπως σχολιάζουν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, ενδεχόμενη προσπάθεια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να επαναφέρουν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο εφαρμογής της απλής αναλογικής από τις ερχόμενες εθνικές εκλογές «θα επιβεβαιώνει το άγχος που διακατέχει την κυβέρνηση ενόψει της επερχόμενης εκλογικής συντριβής».

Τονίζουν δε πως η αγωνία αυτή επιβεβαιώνεται και με την προσπάθειά τους να τοποθετήσουν υπεράριθμους γραμματείς συριζαϊκής προέλευσης στα Υπουργεία για τα επόμενα χρόνια. Με τις αλλεπάλληλες προσπάθειες τους να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη. Με τις αθρόες προσλήψεις. Και τώρα με τα μαγειρέματα για τον εκλογικό νόμο. «Ήρθαν με τη θεωρία των παιγνίων και φεύγουν με τη θεωρία του χάους. Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να βουλιάξει η χώρα για να επιπλεύσει ο κομματικός του στρατός» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Θα καταργήσει την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση

Όσον αφορά στην πρόθεση της κυβέρνησης να καθιερώσει την απλή αναλογική και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στην Πειραιώς ξεκαθαρίζουν πως είναι «αυτονόητο» πως αν ψηφιστεί αυτός ο νόμος και πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές μεσολαβήσουν, όπως όλα δείχνουν, εθνικές εκλογές, η ΝΔ θα τον καταργήσει αμέσως. «Οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι θα μπορούν να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους με βάση την εντολή που έλαβαν από τους πολίτες και όχι εκβιαζόμενοι από τις μειοψηφίες» είναι η πάγια θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη.