Αντ. Διαματάρης: Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ένα ορόσημο στους αγώνες του Ελληνισμού

του ανταποκριτή μας στο Αργυρόκαστρο Π. Μπάρκα

Με μνημόσυνα και καταθέσεις στεφανιών στα στρατιωτικά νεκροταφεία, της Κλεισούρας και των Βουλιαράτων, όπου βρίσκονται ενταφιασμένοι Έλληνες στρατιώτες, πεσόντες στο αλβανικό μέτωπο κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, ο ελληνισμός της Αλβανίας γιόρτασε σήμερα την επέτειο του ιστορικού ΟΧΙ. Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής έγιναν παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Αντώνη Δαματάρη, που εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό κ.Κυριάκο Μητσοτάκη, της  ελληνίδας πρέσβη  στα Τίρανα κ. Σοφίας Φιλιππίδου, της εκπροσώπου του προέδρου της ελληνικής  βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασιουλα, βουλευτού κ. Μαρίας-Αλεξάνδρας Κεφάλα. Τον   πρόεδρο της Αλβανίας κ. Ιλίρ  Μέτα  εκπροσώπησε  ο περιφερειάρχης Αργυροκάστρου κ. Αστρία Αλιάϊ και την αλβανική κυβέρνηση η υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, ταξίαρχος κ.Μανουσάκε Σέχου ενώ στεφάνι εκ μέρους των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων κατέθεσε  ο πτέραρχος Κωνσταντίνος Άγγος.

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ομογενείς ο κ.Διαματάρης  αφού μετέφερε «την αμέριστη αγάπη και στήριξη»  του πρωθυπουργού και ευχαρίστησε την αλβανική κυβέρνηση για την συνεργασία  στον εντοπισμό και την ταφή Ελλήνων στρατιωτών, έργο που όπως είπε πρέπει να συνεχιστεί μέχρις ότου βρεθεί και ταφεί και ο τελευταίος νεκρός Έλληνας φαντάρος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαι εδώ για να σας πω ότι δεν είστε μόνοι.  Οι απανταχού Έλληνες, οι Έλληνες της Ελλάδας, και οι Έλληνες της Αμερικής που κατάγονται από τα μέρη σας και που γνωρίζω καλά και που πολλοί από αυτούς είναι φίλοι μου, έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε εσάς. Ο Ελληνισμός είναι ένας και αδιαίρετος…».

«Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ένα ορόσημο στους αγώνες του Ελληνισμού. Αγώνες με αίμα και θυσίες υπέρ της ελευθερίας, της Δημοκρατίας, των αξιών του Έθνους μας. Ένα από αυτά που μας χαρακτηρίζει ως Έλληνες, είναι η αδάμαστη θέληση και επιμονή απέναντι στις δυσκολίες. Είναι η λαχτάρα μας να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας, τη γλώσσα μας, τα ήθη και τις παραδόσεις μας, τη θρησκεία μας. Την ελληνικότητά μας» ανέφερε ο κ. Διαματάρης.

*Το πλήρες τηλεγράφημα του Π. Μπάρκα στη συνδρομητικη σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

©Πηγή: amna.gr