Αντισημιτική επιστολή του Βάγκνερ πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Ισραήλ

Μια επιστολή του Γερμανού συνθέτη Ρίχαρντ Βάγκνερ όπου εξέφραζε ανοιχτά τον αντισημιτισμό του πουλήθηκε σε έναν Εβραίο συλλέκτη από την Ελβετία, σε δημοπρασία που έγινε σήμερα στο Ισραήλ, έναντι 34.000 δολαρίων.

Η κιτρινισμένη επιστολή γράφτηκε από το Βάγκνερ στη Λουκέρνη της Ελβετίας το 1869. Παραλήπτης της ήταν ο Γάλλος φιλόσοφος Εδουάρδος Συρέ, όπως ανέφερε ο Μέρον Ερέν του Οίκου Δημοπρασιών Κέντεμ.

Η ταυτότητα του αγοραστή δε δημοσιοποιήθηκε.

Στο γράμμα αυτό ο Βάγκνερ προσπαθεί να εξηγήσει στο Συρέ τις ιδέες που εξέφραζε στο αντισημιτικό δοκίμιο «Ο Ιουδαϊσμός στη Μουσική» και γράφει ότι οι Γάλλοι είναι ανίκανοι να διακρίνουν «την καταστροφική επιρροή του εβραϊκού πνεύματος στο σύγχρονο πολιτισμό», σύμφωνα με τον ιστότοπο του Κέντεμ.

Ο Βάγκνερ, οι όπερες του οποίου θεωρούνται αριστουργήματα, ήταν ο αγαπημένος συνθέτης του Αδόλφου Χίτλερ, ο οποίος είχε ασπαστεί τα αντισημιτικά γραπτά και την ιδεολογία του. Ο Βάγκνερ πέθανε το 1883 στη Βενετία, έξι χρόνια πριν γεννηθεί ο Χίτλερ.

«Περιέργως, η επιστολή προήλθε από ένα συλλέκτη από το Ισραήλ που πιθανότατα την αγόρασε σε δημοπρασία στην Ευρώπη πριν από 10-20 χρόνια» είπε ο Έρεν. Εξήγησε ότι η πώληση μιας αντισημιτικής επιστολής στο Ισραήλ αποτελούσε «πρόβλημα» για τον οίκο δημοπρασιών, αλλά την ανέλαβαν διότι ιδιώτες συλλέκτες ή μουσεία που είναι αφιερωμένα στο Ολοκαύτωμα μπορεί να ενδιαφέρονταν για το αντικείμενο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ