ΝΔ: Όχι σε αναδοχή-υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Κατηγορηματικά αντίθετη στο ενδεχόμενο υιοθεσίας ή αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία.

Με αφορμή το νομοσχέδιο που κατατέθηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για ζήτημα «το οποίο δεν είναι της παρούσης και στο οποίο η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας τοποθετείται αρνητικά».

Σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, «η αξιωματική αντιπολίτευση θα αντιταχθεί και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθήσει να αποπροσανατολίσει φέρνοντας στην επιφάνεια το ζήτημα της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια ή επιχειρήσει να ανοίξει ένα παράθυρο μέσω της αναδοχής».

Αντιρρήσεις και από άλλα κόμματα

Όπως τονίζουν στελέχη της ΝΔ, «οι ΑΝΕΛ αλλά και μεμονωμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν υπονοήσει ή και προεξοφλήσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν μια τέτοια επιλογή».

Τέλος, υπενθυμίζουν ότι η ΝΔ θα εξετάσει το νομικό πλαίσιο συνολικά και θα στηρίξει τις θέσεις που έχει υποστηρίξει στο περελθόν.

Τι επιδιώκει η ΝΔ

Σύμφωνα με αυτές προβλέπεται:

1. Σύσταση πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου και λειτουργία πανελλαδικής τηλεφωνικής γραμμής για την έγκαιρη δήλωση εγκατάλειψης ανηλίκων.
2. Λειτουργία τριών ηλεκτρονικών εθνικών μητρώων: Εθνικού μητρώου ανηλίκων προς αναδοχή και προς υιοθεσία, μητρώου εγκεκριμένων υποψηφίων αναδόχων και μητρώο υποψηφίων θετών γονέων. Παρακολούθηση και συντονισμό ιδιωτικών υιοθεσιών.
3. Αύξηση αριθμού εισαγγελέων ανηλίκων.
4. Ενίσχυση υπαρχουσών δομών φιλοξενίας παιδιών και κοινωνικών υπηρεσιών, με στοχευμένη κινητικότητα.
5. Ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών, για την ενίσχυση και υποστήριξη των υπαρχουσών δομών.
6. Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του θεσμού αναδοχής.
7. Επιτάχυνση διαδικασίας υιοθεσίας.
8. Υιοθέτηση αυστηρότερων ρυθμίσεων για ιδιωτικές υιοθεσίες.