Απαγορευτικό λιμενικού στην προσέγγιση των βραχονησίδων

Απροσέγγιστες για τους έλληνες πολίτες είναι τις τελευταίες ώρες οι δύο βραχονησίδες Ανθρωποφάς και Μικρός Ανθρωποφάς από το λιμενικό σώμα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δημοσιογράφος της ιστοσελίδας samostimes.gr Μιχάλης Σβαρνιάς προσπάθησε με ιδιωτικό σκάφος να προσεγγίσει τις δύο βραχονησίδες, προκειμένου να διαπιστώσει αν οι σημαίες παραμένουν στον ιστό τους ή αν έχουν κατέβει.

Ο κ. Σβαρνιάς ανέφερε ότι στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς είδε την ελληνική σημαία να είναι στον ιστό της, όμως στον Μικρό Ανθρωποφά δεν μπορούσε να διακρίνει αν βρίσκεται ή όχι, επειδή βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά της βραχονησίδας.

«Σε απόσταση 500 μέτρων από τις βραχονησίδες, μας αντιλήφθηκαν δύο σκάφη του λιμενικού, μας προσέγγισαν, μας ζήτησαν να κατεβάσουμε ταχύτητα για να συνεννοηθούμε, και μας ρώτησαν ποιοι είμαστε. Είπαμε ότι κατευθυνόμαστε στις βραχονησίδες για βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση, αλλά όχι για να κατέβουμε σε αυτές. Ευγενικά μας ζήτησαν να αποχωρήσουμε» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Μιχάλης Σβαρνιάς.

Από τον ενθουσιασμό στον προβληματισμό

Η πρωτοβουλία των τριών νεαρών κατοίκων των Φούρνων να υψώσουν την ελληνική σημαία στις βραχονησίδες, έγινε δεκτή αρχικά με ενθουσιασμό από τους κατοίκους του νησιού.

Ο αρχικός ενθουσιασμός όμως μετατράπηκε σε προβληματισμό όπως δήλωσε ο δημοσιογράφος, μιας και οι νησιώτες της περιοχής φοβούνται μήπως συμβεί ανάλογο σκηνικό με τα Ίμια.

Οι ίδιοι επισκέπτονταν συχνά τις βραχονησίδες μιας και έχουν ζώα εκεί, ενώ ψάρευαν και κυνηγούσαν στη γύρω περιοχή.