Απίστευτη γκάφα Deutsche Bank: Πλήρωσε κατά λάθος 28 δισ. ευρώ!

Αίσθηση προκαλεί η είδηση που έρχεται από τη Γερμανία και αποκαλύπτει την απίστευτη γκάφα της Deutsche Bank, της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, η οποία πίστωσε κατά λάθος 28 δισ. ευρώ σε χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το λάθος έγινε στο πλαίσιο των καθημερινών συναλλαγών της τράπεζας σε παράγωγα και ανακαλύφθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει κάποια οικονομική ζημία.

Πώς προέκυψε η γκάφα της Deutsche Bank

Η λανθασμένη μεταβίβαση συνέβη περίπου μία εβδομάδα πριν το Πάσχα, όταν η Deutsche Bank έκανε μία καθημερινή προσαρμογή ενεχύρων, δήλωσε η πηγή του Bloomberg. Το ποσό, που ξεπερνούσε κατά πολύ αυτό που έπρεπε να εμφανισθεί, κατέληξε σε λογαριασμό του γραφείου συμψηφισμών του γερμανικού χρηματιστηρίου Eurex.

«Ήταν ένα λειτουργικό σφάλμα στην κίνηση ενεχύρων μεταξύ των κεντρικών λογαριασμών της Deutsche Bank και του λογαριασμού της στο Eurex», ανέφερε ο εκπρόσωπος της τράπεζας σε δήλωση που έστειλε με e-mail.

«To σφάλμα αναγνωρίσθηκε σε λίγα λεπτά και στη συνέχεια διορθώθηκε. Εξετάσαμε διεξοδικά τους λόγους που συνέβη αυτό το λάθος και λάβαμε μέτρα για να αποτραπεί μία επανάληψή του», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πολλά τα ερωτήματα, σε μία δύσκολη περίοδο για την τράπεζα

Το επεισόδιο αυτό, πάντως, εγείρει νέα ερωτήματα για τις διαδικασίες κινδύνου και ελέγχου της τράπεζας, σε μία εποχή που οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξημένους ελέγχους των εποπτικών Αρχών. Πρόκειται, προσθέτει το δημοσίευμα, για μία ακόμη δύσκολη στιγμή για τη γερμανική τράπεζα, σε μία περίοδο που αλλάζει ηγεσία μετά την καταγραφή ζημιών για τρίτο συνεχόμενο χρόνο.

Το λάθος θα έπρεπε να έχει εντοπισθεί από έναν εσωτερικό μηχανισμό, γνωστό ως «bear-trap». Ο μηχανισμός αυτός καθιερώθηκε μετά από εσωτερικό έλεγχο στην τράπεζα, ο οποίος έγινε καθώς υπήρξε ένα προηγούμενο λάθος με πληρωμές ενεχύρων τον Μάρτιο του 2014, πρόσθεσε η πηγή, τονίζοντας ότι αν και συμβαίνουν τέτοιου είδους λάθη, το ποσό που αφορούσε το λάθος -υψηλότερο από τη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας που ανέρχεται σε περίπου 24 δισ. ευρώ- είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ