Απορρίπτει ο Τασούλας την πρόταση Τσίπρα

Απορρίπτει επί της ουσίας ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας την πρόταση που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του, με την οποία ζητούσε να αποκατασταθεί η κοινοβουλευτική τάξη, όσον αφορά την εξαίρεση του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου από την προανακριτική επιτροπή.

Απαντώντας ο κ. Τασούλας στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρει ότι η Ολομέλεια της Βουλής δεν αποφάσισε για την σύνθεση της προανακριτικής αλλά για την συγκρότησή της και ότι τα μέλη της δεν ορίστηκαν από την Ολομέλεια αλλά από τον ίδιο, με βάση τα ονόματα που τού υπέδειξαν οι πρόεδροι των Κ.Ο. των κομμάτων που του πρότειναν.

Επιπλέον, τού επισημαίνει ότι η επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα Πρωτοδικών και τα μέλη της αποκτούν ιδιότητα εισαγγελέως, «άρα απολαύουν του συνταγματικού προνομίου της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτηρίας».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του «δεν μου είναι κατανοητό κατά τι παραβιάσθηκε η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής», όπως υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας, «από την απόφαση της επιτροπής περί εξαίρεσης δυο μελών της», δικαιολογώντας με έμμεσο τρόπο την απόφαση που ελήφθη και την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί μη νόμιμη. Όσον αφορά την τήρηση της κοινοβουλευτικής τάξης, ο κ. Τασούλας υποστηρίζει ότι «μόνο αυτό με συνέχει στον όλο χειρισμό αυτής της όντως δύσκολης υπόθεσης η οποία και θα πρέπει να εξελιχθεί με την συμπαράσταση όλων μας με βάση τις νόμιμες διαδικασίες και την ευταξία, που σε καμία περίπτωση δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε ανυπεράσπιστες και προς τούτο προσβλέπω και στην δική σας συμβολή», φράση που επί της ουσίας συνιστά παραίνεση προς τον κ. Τσίπρα ώστε να αποφευχθούν τυχόν ακρότητες.