Αρμενία: «Έτοιμος» να αναλάβει την πρωθυπουργία δηλώνει ο Πασινιάν

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, δήλωσε σήμερα «έτοιμος να κυβερνήσει τη χώρα», μία ημέρα μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Σερζ Σαρκισιάν, μετά από έντεκα ημέρες διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα της χώρας, το Γερεβάν αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.

«Ναι, φυσικά, είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε τη χώρα» είπε ο Πασινιάν όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Αν ο λαός μου αναθέσει αυτήν την ευθύνη, είμαι έτοιμος να την αναλάβω», πρόσθεσε. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει αυτό», εκτίμησε.

Αύριο το πρωί ο Πασινιάν θα συναντηθεί με τον μεταβατικό πρωθυπουργό και στενό σύμμαχο του Σαρκισιάν, Κάρεν Καραπετιάν, προκειμένου να συζητήσουν το πολιτικό μέλλον της χώρας.

Πότε μπορεί να ψηφιστεί η έγκριση της νέας κυβέρνησης

Με βάση τον νόμο, οι βουλευτές του κοινοβουλίου έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες για να προτείνουν νέους υποψηφίους για τη θέση του πρωθυπουργού. Η ψηφοφορία για την έγκριση του διορισμού θα μπορούσε να διεξαχθεί στις 2 Μαΐου. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Σαρκισιάν διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Αρμενίας.

Ο Πασινιάν επέμεινε ότι στις συνομιλίες θα πρέπει να συμμετάσχουν τόσο ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Σύμφωνα με τον Πασινιάν, «η εποχή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τελείωσε, δεν πρέπει να γαντζωθεί στην εξουσία».

Αναφερόμενος στις σχέσεις του Γερεβάν με τη Μόσχα, ο Πασινιάν είπε ότι «είναι πολύ σημαντικές» αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα» τα οποία σκοπεύει να επιλύσει αν αναλάβει την εξουσία. Τόνισε ότι οι σχέσεις της Αρμενίας με τη Ρωσία θα πρέπει να οικοδομηθούν με βάση «τα συμφέροντα του αρμενικού λαού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ