Αρμενία: Νέος πρωθυπουργός ο Σαρκισιάν- Διαδηλώσεις εναντίον του

Ο πρώην πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν εξελέγη εν τέλει πρωθυπουργός εν μέσω μεγάλων διαμαρτυριών που λάμβαναν χώρα έξω από το κοινοβούλιο όπου γίνοταν η ψηφοφορία στο Γερεβάν.

Νωρίτερα το εθνικό αρμενικό κοινοβούλιο ψήφισε συντριπτικά υπέρ με 77 ψήφους όπως ήταν αναμενόμενο τον Σαρκισιάν ως νέο πρωθυπουργό, ενώ μόνο 17 βουλευτές ψήφισαν κατά. Ο ίδιος υπηρέτησε ως πρόεδρος της χώρας του από το 2008 μέχρι πριν από λίγους μήνες, όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας του χρονικού περιθωρίου κατά το οποίο επιτρέπεται να κατέχει κανείς αυτή την θέση.

Ο Σαρκισιάν ορίστηκε πλέον ως ο νέος αρχηγός της κυβέρνησης στο πλαίσιο ενός νέου πολιτικού συστήματος κατά το οποίο ο πρόεδρος καταλαμβάνει λιγότερη εξουσία ενώ τον πρωταρχικό ρόλο κατέχει πλέον ο πρωθυπουργός.

Διαδηλώσεις κατά του Σαρκισιάν

Χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης από την άλλη, συγκεντρώθηκαν ήδη από το Σαββατοκύριακο για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του νέου πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ότι επιθυμεί να παραμείνει ισόβια στην εξουσία της χώρας. Οι διαδηλωτές περικύκλωσαν επίσης κυβερνητικά κτίρια και πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία.