Αρμενία: Πάνω από 20.000 πολίτες στους δρόμους για τον Πασινιάν

Στη στήριξή τους στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Νικόλ Πασινιάν, εξέφρασαν περισσότεροι από 20.000 πολίτες στην Αρμενία, η οποίοι συγκεντρώθηκαν την Πρωτομαγιά στους δρόμους του Γερεβάν.

Οι συγκεντρωμένοι ανταποκρίθηκαν, έτσι, στο κάλεσμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο οποίος κατηγορεί το κυβερνών κόμμα, ότι θέλει να εμποδίσει την εκλογή του στην πρωθυπουργία από το κοινοβούλιο, το οποίο συνεδριάζει την Πρωτομαγιά.

Η πλατεία Δημοκρατίας, στην καρδιά της πρωτεύουσας, είχε γεμίσει κατά το ήμισυ το μεσημέρι, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει έως 50.000 διαδηλωτές, μετέδωσε δημοσιογράφος του AFP που βρίσκεται στο σημείο.

Οι διαδηλωτές ύψωναν σημαίες της Αρμενίας και φώναζαν το σύνθημα «Ο Πασινιάν είναι πρωθυπουργός» μπροστά από μια γιγαντοοθόνη που μετέδιδε τη συζήτηση στο κοινοβούλιο που συνεδριάζει από τις 11:00 για να εκλέξει τον νέο πρωθυπουργό.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί έπειτα από τέσσερις ή πέντε ώρες συζήτησης, σύμφωνα με παρατηρητές.

Πολιτικό τσουνάμι στην Αρμενία υποσχέθηκε ο Πασινιάν

Επικεφαλής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συγκλονίζουν τη χώρα επί δύο εβδομάδες, ο Νικόλ Πασινιάν υποσχέθηκε το πρωί της Πρωτομαγιάς, ότι θα επέλθει «πολιτικό τσουνάμι» αν δεν εκλεγεί πρωθυπουργός και κάλεσε τους Αρμένιους να βγουν στους δρόμους.

Έχοντας τη στήριξη των τριών από τα τέσσερα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, ο Πασινιάν μπορεί να υπολογίζει σε 47 ψήφους, αλλά πρέπει να συγκεντρώσει 53 για να εκλεγεί. Συνεπώς χρειάζεται αποστάτες του κυβερνώντος Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο έχει τις 58 από τις 105 έδρες του κοινοβουλίου και δεν έχει προτείνει υποψήφιο αντίπαλο του Πασινιάν.

Έως τώρα, το κυβερνών κόμμα είχε δηλώσει ότι δεν θέλει να προτείνει υποψήφιο αντίπαλο (του Πασινιάν) και δεν αντιτίθεται στην εκλογή του.

Ωστόσο, οι τόνοι άλλαξαν μετά τη συνάντηση της Δευτέρα (30/4) μεταξύ των εκπροσώπων του κόμματος και του Πασινιάν.

«Μετά την μη ικανοποιητική χθεσινή συνάντηση, είμαι πεπεισμένος ότι ο Νικόλ Πασινιάν δεν μπορεί να είναι πρωθυπουργός», δήλωσε ο ‘Εντουαρντ Σαρμαζάνοφ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, τον οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σε μήνυμά του που έδωσε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο 42χρονος Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ότι θέλει να «εκτροχιάσει» την εκλογή του.

Από τις 13 Απριλίου, Αρμενία έχει βυθιστεί σε μια πρωτοφανή πολιτική κρίση: αντικυβερνητικές διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών προκάλεσαν στις 23 Απριλίου την παραίτηση του 63χρονου Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος είχε εκλεγεί πρωθυπουργός έξι ημέρες νωρίτερα από τους βουλευτές. Ο Σαρκισιάν έχει διατελέσει πρόεδρος της χώρας επί δέκα χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ