Ασφυκτικά γεμάτο το κέντρο της Θεσσαλονίκης (v&p)

Της Ελίνας Τουκουσμπαλίδου

Ασφυκτικά γεμάτο είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης το μεσημέρι της παραμονής Πρωτοχρονιάς. Φωνές, γέλια, μουσική, συνθέτουν μια ιδιαίτερα γιορτινή ατμόσφαιρα και οι Θεσσαλονικείς δεν έχασαν την ευκαιρία να απολαύσουν τις τελευταίες στιγμές του 2019, κάνοντας βόλτα στην πόλη που είναι μαγευτικά στολισμένη.

Πολλοί φυσικά παρά το τσουχτερό κρύο αποφάσισαν να αφήσουν τη θαλπωρή του σπιτιού τους, όχι για μια τελευταία βόλτα, αλλά για να κάνουν τις τελευταίες τους αγορές. Η οδός Τσιμισκή σφύζει από ζωή, καθώς οι ουρές στα μαγαζιά απλώνονται μέχρι έξω.
Όλοι τρέχουν για να πάρουν δώρα για τους αγαπημένους τους ανθρώπους, δίνοντας έτσι πνοή στα καταστήματα που βλέπουν τους τζίρους τους κάθε χρόνο όλο και πιο μειωμένους.
Έντονη είναι και η κίνηση στο Καπανι, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που πηγαίνουν στην αγορά για τα τελευταία ψώνια του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού.
Στην Βασιλέως Ηρακλείου το γλέντι ξεκίνησε από νωρίς. Στον δρόμο επικρατεί το αδιαχώρητο, αφού έχει στηθεί ένας μεγάλος χορός. Φυσικά η μυρωδιές από τα ψητά, αλλά και από τα γλυκά, σπάνε τη μύτη όλων. Οι Θεσσαλονικείς έχουν φορέσει το γιορτινό τους χαμόγελο και δίνουν μια ξεχωριστή νότα στη σημερινή μέρα.

Δεν είναι λίγοι δε αυτοί που σπεύδουν τώρα να αγοράσουν τη βασιλόπιτα για το βράδυ, η τιμή της οποίας μπορεί να κυμανθεί από 2.50€ έως 20€.

Αυτό που παρατηρεί κανείς πρώτο, στο χριστουγεννιάτικο χωριό της Αριστοτέλους, δεν είναι άλλο από το χαμόγελο των μικρών παιδιών, που κάνουν βόλτα με τους γονείς τους και τα μάτια τους λάμπουν πραγματικά από ευτυχία. Το όμορφο καρουζέλ που δεσπόζει στη μέση της πλατείας προκαλεί δέος και δεν σταματά να δέχεται κόσμο.
Οι επισκέπτες του χωριού κρατούν σακούλες με ψώνια, αφού πολλοί μετά την εξόρμησή τους στα μαγαζιά, αφιερώνουν λίγο χρόνο για να περιηγηθούν και στο χριστουγεννιάτικο χωριό, να δοκιμάσουν μερικές από τις λαχταριστες λιχουδιές του και να γευτούν ένα ζεστό ρόφημα, πριν γυρίσουν σπίτι προκειμένου να ετοιμαστούν για το ρεβεγιόν.
Αξίζει να σημειωθεί παράλληλα πως φέτος η πόλη δέχτηκε και πολλούς τουρίστες, αλλά και Έλληνες επισκέπτες από άλλα σημεία της χώρας. Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να υποδεχτεί το νέο έτος, ούσα πολύ λαμπερή και γιορτινή. Η διάθεση είναι θετική και οι περισσότεροι ατενίζουν το 2020 με αισιοδοξία και χαμόγελο.