Αστεράτη ψαροφαγία στον «Αστερία»

ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ / Από τον Ιωσήφ Πρωϊμάκη

 

Όχι ακριβώς το πιο προφανές σημείο για καλό ψάρι το Περιστέρι, θα έλεγε κάποιος, όμως με την υπογραφή του Γιάννη Στανίτσα στην κουζίνα και με το πάθος του για καλά ελληνικά προϊόντα ως βασική συνιστώσα του μενού, ο «Αστερίας» έρχεται να ενισχύσει τη θαλασσινή φαρέτρα της περιοχής, και μάλιστα με αξιώσεις. Η σάλα, φωτεινή και άνετη, αποπνέει φρεσκάδα και τσαχπινιά με τα όμορφα, θαλασσινών εμπνεύσεων πλακάκια και το κομψό μπαρ της και, μολονότι θα ωφελούνταν από ένα touch επιπλέον θέρμης στη διακόσμηση, είναι αρκετά αφαιρετική ώστε να κατευθύνει το ενδιαφέρον εκεί που μετράει: στο μενού. Εκεί ο Γιάννης Στανίτσας έχει συνθέσει μια κάρτα ικανή να καλύψει όλες τις ορέξεις των θαμώνων, από τις περιστασιακές λιγούρες του περαστικού που μύρισε ουζάκι και ιώδιο μέχρι τον ψαροφάγο με απαιτήσεις, όχι μόνο σε γεύσεις αλλά και σε εμπνεύσεις.

 

 

Δυνατή τεχνική κι εξαιρετική πρώτη ύλη συναντιούνται σε πιάτα όπως η αεράτη τριλογία ταραμά (αυτός με γαρίδα και zest λεμονιού κερδίζει σε ζωηράδα τον ντελικάτο λευκό και το μαύρο από μελάνι σουπιάς, όμορφα παντρεμένο με τη γλυκάδα του αβγοτάραχου Μεσολογγίου) ή το καρπάτσιο από κέφαλο Αιτωλικού, που δένει διασκεδαστικά τη φρεσκάδα του ψαριού με τη σπιρτάδα της σος περγαμόντου και την τραγανή ιωδιούχα έκρηξη που φέρνει το φύκι από τη Βοϊδοκοιλιά.

 

 

Ο παστουρμάς μπακαλιάρου, που παρασκευάζεται από τους ίδιους, είναι ένα πιάτο με ιδιαίτερο γευστικό βάρος για μερακλίδικους ουρανίσκους, ενώ τα γιουβαρλάκια γαρίδας, με την ωραία, στακάτη υφή στο δάγκωμα, αγκαλιάζουν τις αισθήσεις με μυρωδάτη σπιτίσια θαλπωρή – εδώ λίγο κράτημα στον άνηθο ίσως βοηθούσε το θαλασσινό να αποκαλύψει περισσότερο την έντασή του.

 

Ευρύτατη λίστα κρασιών με προσεγμένες επιλογές κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα αλλά και ψαγμένη κάρτα παλαιωμένων και μη αποσταγμάτων ολοκληρώνουν την εμπειρία της επίσκεψης, η οποία διευκολύνεται από ιδιωτικό στεγασμένο πάρκινγκ.

 

Δοκιμάστε άφοβα

 

Λαβράκι ταρτάρ

Μαριναρισμένο με γάρο, την ελληνική fish sauce όπως σημειώνει το μενού, αυτό το… ψαρωτικό πιάτο ενθουσιάζει με τη δροσερή, φρουτένια νοστιμάδα που αναδεικνύει τη ζωηρή και γευστική μπουκιά του πρωταγωνιστή του.

 

Πανδαισία σαλατικών με καπνιστό χέλι

Πανδαισία όνομα και πράγμα, γεμίζει το στόμα φρεσκάδα με την πλούσια ποσότητα από ελληνικές φύτρες, ενώ το τρυφερό χέλι Μεσολογγίου γειώνει όμορφα την μπουκιά, αγκαλιασμένη με τη γλυκιά σπιρτάδα της βινεγκρέτ φραγκοστάφυλου και παντζαριού.

 

Ροφός με ξινό τραχανά

Πιάτο γεμάτο γεύσεις με διάρκεια και βάθος, είναι ιδανικό για χειμωνιάτικα απόβραδα, έτσι που σκεπάζει με τη θέρμη του τον ουρανίσκο, συνδυάζοντας εξαιρετικό ψήσιμο στο ψάρι με ανακουφιστική μαμαδίστικη θαλπωρή στον τραχανά.

 

Αστερίας

Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 78-80, Περιστέρι

 

©Πηγή: amna.gr