Αστεροειδής πέρασε “ξυστά” από τη Γη χωρίς να γίνει αντιληπτός!

Ένας αστεροειδής μεγάλος όσο ένα ποδοσφαιρικό στάδιο πέρασε πολύ κοντά από τη Γη τη Δευτέρα και κανείς δεν αντιλήφθηκε το διαστημικό αυτό βράχο παρά μόνο λίγες ώρες πριν – κάτι που μάλλον είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Πιο αναλυτικά, ο αστεροειδής «2018 GE3», που είχε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από εκείνον ο οποίος είχε εκραγεί πάνω από την Τουνγκούσκα της Σιβηρίας το 1908, ισοπεδώνοντας 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, πέρασε σε απόσταση 192.300 χιλιομέτρων, σχεδόν στο μισό της απόστασης της Σελήνης από τη Γη, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).

Ποιες ήταν οι διαστάσεις του περαστικού επισκέπτη

Η NASA εκτιμά ότι ο περαστικός «επισκέπτης» είχε διάμετρο 48 έως 110 μέτρων, δηλαδή τρεις έως έξι φορές μεγαλύτερος από τον άλλο αστεροειδή που το 2013 εξερράγη πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας και τραυμάτισε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους  προξενώντας μάλιστα και πολλές ζημιές σε κτίρια σε απόσταση έως και 93 χιλιομέτρων.

Ο αστεροειδής έγινε πρώτα αντιληπτός από αστρονόμους του τηλεσκοπίου Catalina του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, μόλις 21 ώρες πριν το κοντινότερο πέρασμά του από τη Γη το πρωί της Δευτέρας.

«Αστεροειδείς αυτού του μεγέθους δεν πλησιάζουν συχνά τον πλανήτη μας, ίσως μία ή δύο φορές το χρόνο», δήλωσε ο Πολ Τσόντας, επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Αντικειμένων Κοντινών στη Γη της NASA.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σχεδόν όλοι οι αστεροειδείς προέρχονται από τη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη-Δία. Ο μεγαλύτερος γνωστός αστεροειδής είναι η Εστία με διάμετρο 530 χιλιομέτρων.