Ενέκρινε το Brexit η ΕΕ – Το… μπαλάκι στη Βρετανία

Το «πράσινο φως» για το Brexit άναψαν οι ηγέτες της ΕΕ και πλέον το… μπαλάκι περνάει στη Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να επισημοποιεί το πολύκροτο «διαζύγιο».

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ ενέκριναν τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, ενώ τάσσονται και υπέρ της «όσο το δυνατόν πιο στενής» σχέσης με το Λονδίνο μετά την οριστικοποίηση της αποχώρησης της Βρετανίας.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας», γράφουν οι 27 στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής.

Σε χρόνο – ρεκόρ η έγκριση των ηγετών

Λίγο παραπάνω από μισή ώρα χρειάστηκαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εγκρίνουν τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για το… λευκό καπνό ενημέρωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με σχετική ανάρτησή του στο Twitter.

Τα σχόλια Γιούνκερ και Μακρόν για το Brexit

Λίγο νωρίτερα, κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε εκφράσει τη λύπη του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «τραγωδία» την επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για μία «κρίσιμη στιγμή για την ΕΕ» έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.