Χ. Δεμερτζής : Έχουμε υποχρέωση απέναντι στον Δήμο

«Το θέμα της καθαριότητας στον Δήμο μας θα έρθει σύντομα στα επίπεδα που το επιθυμούμε. Είμαι αισιόδοξος γι’αυτό». Ο αντιδήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, στον τομέα της καθαριότητας, κ. Χρήστος Δεμερτζής παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην εκπομπή «Μεσημέρι μαζί», στον αέρα του Flash Fm 99.4. Όντας νέος στον στίβο της πολιτικής και σε νεαρή ηλικία, μίλησε για το όραμά του σχετικά με την καθαριότητα στο Δήμο του, που αποτελεί μείζον ζήτημα, αναφέρθηκε στο σημαντικό θέμα της ανακύκλωσης και έκανε λόγο για βήματα βελτίωσης.

Το πρόβλημα της δυσοσμίας στον Δήμο

Ερωτηθείς για το σοβαρό ζήτημα της δυσοσμίας – για το οποίο έγιναν κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις – ο κ. Δεμερτζής απάντησε τα εξής : «Ο Δήμος δεν έχει την αρμοδιότητα, ούτε να κάνει ελέγχους στην ατμόσφαιρα, ούτε να παρακολουθεί τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει οι βιομηχανίες. Παρόλα αυτά είναι ένα θέμα που είναι πολύ σημαντικό για τον Δήμο μας και ειδικότερα για την δημοτική ενότητα του Κορδελιού. Το θέμα της δυσοσμίας είναι πάρα πολύ έντονο. Το αρμόδιο τμήμα περιβάλλοντος του Δήμου έχει στείλει εδώ και καιρόόλα τα έγγραφα στις υπηρεσίες. Το παρακολουθούμε στενά, έχουμε βρεθεί και με εκπροσώπους της ομάδας «Η αναπνοή είναι δικαίωμα» και στο επόμενο διάστημα θα κάνουμε επίσημη συνάντηση με κάποιους εκπροσώπους της ΕΛΠΕ».

Ο ίδιος έχει παραβρεθεί στην περιοχή και γνωρίζει ακριβώς πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα. «Η αλήθεια είναι ότι στον Εύοσμο, όπου κατοικώ εγώ, δεν είναι τόσο έντονο το φαινόμενο. Στο Κορδελιό όμως είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση. Πραγματικά δεν μπορείς να αναπνεύσεις σε κάποιες στιγμές».

Ο κ. Δεμερτζής αναφέρθηκε και στο θέμα της καθαριότητας γενικότερα στο Δήμο του, τονίζοντας τις παθογένειες της υπηρεσίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. «Σε ό,τι αφορά την καθαριότητα δεν είμαστε σε καλή θέση, έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα με τον στόλο των απορριματοφόρων. Τα περισσότερα είναι “γερασμένα” αυτοκίνητα. Όταν παραλάβαμε την πρώτη εβδομάδα κιόλας, είχαμε 10 αυτοκίνητα περίπου ακινητοποιημένα με βλάβες 200 και 300 ευρώ. Κάναμε μια αναμόρφωση προϋπολογισμού και θέλουμε να φτιάξουμε όσον το δυνατόν περισσότερα αυτοκίνητα. Θα κάνουμε και μια πρόβλεψη να πάρουμε από τον Φεβρουάριο άτομα με 8μηνες συμβάσεις και να ενισχύσουμε το προσωπικό».

Ο αντιδήμαρχος μίλησε σε αυστηρούς τόνους και για τους πολίτες, οι οποίοι πολλές φορές δείχνουν να μην σέβονται τον Δήμο τους και αφήνουν μπάζα στα πεζοδρόμια. «Βλέπεις ανθρώπους να κάνουν ανακαίνιση και να δίνουν πολλές χιλιάδες ευρώ, αλλά να τσιγκουνεύονται να δώσουν άλλα 50 για να πάρουν έναν κάδο. Ο Δήμος δεν είναι υποχρεωμένος να παίρνει τα μπάζα”. Μολαταύτα, πολλές φορές ο Δήμος εξυπηρετεί τους πολίτες. «Όταν τα μπάζα είναι σε μικρό αριθμό, μέχρι και 10 τσουβάλια δηλαδή, εκεί εξυπηρετούμε. Αλλά εδώ βλέπουμε καθημερινά ανθρώπους που κάνουν ανακαίνιση το σπίτι τους και βγάζουν όλα τα μπάζα στους κάδους. Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει. Εάν ο κάθε πολίτης δεν καταλαβαίνει πως επιβαρύνει την γειτονιά του και το σπίτι του, τότε θα μπαίνουν τα κατάλληλα πρόστιμα από τη δημοτική αστυνομία».

H ανακύκλωση σε πρώτο πλάνο

Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα της ανακύκλωσης, ο κ. Δεμερτζής φάνηκε ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από την απόδοση του Δήμου, συνάμα όμως και αισιόδοξος για το μέλλον. «Στον τομέα της ανακύκλωσης είμαστε ως Δήμος πίσω. Είχα το προηγούμενο διάστημα μια συνάντηση με τον κύριο Πετρόπουλο που είναι της ελληνικής εταιρείας αξιοποίησης της ανακύκλωσης και τα στατιστικά στοιχεία που μου έδωσε δεν με κάνουν να νιώθω χαρούμενος ως αντιδήμαρχος. Είναι θέμα που θέλω να το τρέξουμε. Δυστυχώς οι περισσότεροι πολίτες δεν γνωρίζουν πώς πρέπει να ανακυκλώνουν. Σκεφτόμαστε να κάνουμε κάποιες δράσεις σε σχολεία και σε κεντρικά σημεία του Δήμου, ώστε να ανεβάσουμε τα ποσοστά. Στο επόμενο διάστημα όμως θα βελτιωθούμε».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ :