Φωτογραφία αρχείου

Χ. Μάτης: «Ακινησία στην εξωτερική πολιτική μας»

Για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, καθώς και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εν γένει, μίλησε στον αέρα της εκπομπής “Απλά επικίνδυνοι”, και στον Flash 99.4, ο δημοσιογράφος Χρήστος Μάτης.

“Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν γίνεται σε ένα φορτισμένο κλίμα. Η συνεννόηση λοιπόν είναι δύσκολη. Μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση χθες η δήλωση του κ. Δένδια ότι η Λιβύη μάς εξαπάτησε. Έχω την εντύπωση ότι στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν πάμε με λόγο τιμής. Το εντυπωσιακό είναι πως περίπου σε έναν μήνα είδαμε το υπουργείο εξωτερικών να αιφνιδιάζεται. Η πρώτη φορά ήταν όταν ο κ. Κοτζιάς αιφνιδιάστηκε στη συμφωνία των Πρεσπών, και η δεύτερη φορά ήταν όταν στηρίξαμε μια γραμμή στην εξωτερική πολιτική, βασιζόμενη στη διαβεβαίωση του Λίβυου υπουργού εξωτερικών, που έλεγε ότι δεν θα προχωρήσουν σε συμφωνία με την Τουρκία. Γίνονται εντατικές προετοιμασίες στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού και στο υπουργείο εξωτερικών για το ενδεχόμενο συνάντησης με τον κ. Ερντογάν. Θεωρώ ότι ορισμένα πράγματα θα έπρεπε να είναι δεδομένα εκ των προτέρων”.

“Όπως είχε πει παλαιότερα και ο Σημίτης, αυτή είναι η Ελλάδα”

Ο κ. Μάτης αναφέρθηκε και στην περσινή επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στη χώρα μας, λέγοντας πως “ο πρόεδρος της δημοκρατίας πήγε να κάνει ένα μάθημα διεθνούς δικαίου στον κ. Ερντογάν, όταν είχε έρθει στην Αθήνα πριν από έναν χρόνο, και στο τέλος έφτασε στο σημείο να πει ότι αυτά είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου εξωτερικών. Πας να κερδίσεις επικοινωνιακά και χάνεις”.

Ερωτηθείς για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα, ο κ. Μάτης υποστήριξε τα εξής: “Η εξωτερική πολιτική μας διακρίνεται από μια ακινησία. Δεν συζητάμε το ένα, δεν συζητάμε το άλλο, και όταν τα συζητάμε έχουμε υπερβολική προχειρότητα, όπως έγινε στη συμφωνία των Πρεσπών. Ή όπως έγινε πέρυσι κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα”. Καταλήγοντας, σημείωσε πως “όπως είχε πει παλαιότερα και ο Σημίτης, αυτή είναι η Ελλάδα. Θέλουμε δεν θέλουμε αυτή είναι. Αν μπορούμε να προετοιμαστούμε για τη συνάντηση με τον Ερντογάν σε μια μέρα, θα μπορούσαμε να είχαμε προετοιμαστεί και σε έναν χρόνο”.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Μάτης εδώ: