Χαρίτσης: Σκανδαλώδης η μη κοινοποίηση της λίστας των ΜΜΕ

Βολές κατά της κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή τη χρηματοδότηση των 20 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ.

«Η κυβέρνηση επέλεξε να χρηματοδοτήσει με 20 εκατ. ευρώ, εν κρυπτώ και χωρίς κριτήρια, μέσα ενημέρωσης ανύπαρκτα ή που δημιουργήθηκαν ακόμη και επί τούτου, μόνο και μόνο για να λάβουν τα κονδύλια», δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι «ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που δημιούργησε ψηφιακό μητρώο των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο», αλλά «δυστυχώς, όπως ανέδειξαν τα ίδια τα ρεπορτάζ, ορισμένα από τα σάιτ που χρηματοδοτήθηκαν δεν εντάσσονταν σε αυτό», ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, μιλώντας στο Ioniantv.

«Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη. Τίθεται ζήτημα δημοκρατίας, γιατί τελικά ΜΜΕ εκβιάζονται από την κυβέρνηση για να χρηματοδοτηθούν, και ζήτημα για τους ίδιους τους δημοσιογράφους, αφού στερούνται πόροι από πραγματικές επιχειρήσεις», σημείωσε κα πρόσθεσε: «Ως κριτήρια θα έπρεπε να είχαν οριστεί για τις επιχορηγήσεις ο αριθμός των εργαζομένων, η αναγνωσιμότητα, η επισκεψιμότητα, και η τηλεθέαση, καθώς και το 30% της συμμετοχής που αντιστοιχεί στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης».

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια μεγάλη προσπάθεια για να στηρίξει τα μέσα, όπως ήταν το σχέδιό μας για χρηματοδότηση του Τύπου. Η κυβέρνηση της ΝΔ ήρθε να το ακυρώσει και να επιβάλλει τη λογική ενίσχυσης των κολλητών και ημετέρων. Αυτό είναι η ταφόπλακα της ενημέρωσης», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη, υπενθύμισε ότι «προ δύο μηνών έστειλε επιστολή στο ΕΣΡ, στην οποία ζητήθηκε θεσμικά να διερευνήσει τη μονομέρεια και την καταστρατήγηση του πλουραλισμού».

Εν τω μεταξύ, ο κ. Χαρίτσης μίλησε για «παλαιοκομματική λογική και τη λογική ενίσχυσης ημετέρων» που διέπει την κυβέρνηση και όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα, άσκησε δριμεία κριτική στην αντικατάσταση του προγράμματος «Φιλόδημος», «το οποίο αγκαλιάστηκε από όλη την αυτοδιοίκηση», από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με αποτέλεσμα να έχουν «παγώσει» επί 11 μήνες τώρα κρίσιμα έργα τοπικών υποδομών και χωρίς μάλιστα «η κυβέρνηση να έχει εμφανίσει τη σύμβαση για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος», όπως υποστήριξε. «Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στα τέλη του 2019 στο χαμηλό εικοσαετίας όσον αφορά στην εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων», υπογράμμισε. Αναφέρθηκε, δε, και σε «καταγγελίες των ίδιων των δημάρχων για εταιρείες που υπόσχονται εντάξεις έργων, πριν καν δημοσιευθούν οι σχετικές προκηρύξεις από το αρμόδιο υπουργείο».

«Αυτός ο παλαιοκομματισμός στοιχίζει στις τοπικές κοινωνίες, σε θέσεις εργασίας και στην ανάπτυξη. Πρόκειται για μια σκανδαλώδη κίνηση από την κυβέρνηση. Η ΝΔ γυρίζει το ρολόι του χρόνου σε λογικές που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μεγάλη προσπάθεια να ξεπεράσουμε», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.

© politic.gr