Όταν η κερκίδα βάφτηκε κόκκινη…από το αίμα

Ήταν 15 Απριλίου του 1989, όταν το στάδιο Χίλσμπορο ετοιμαζόταν να υποδεχτεί ένα σημαντικό παιχνίδι ανάμεσα στη Λίβερπουλ και την Νότιγχαμ Φόρεστ, για έναν εξίσου σημαντικό θεσμό στην Αγγλία. Το κύπελλο.

Οι οπαδοί των δύο ομάδων έφτασαν στο γήπεδο, χωρίς τίποτα να προμηνύει αυτό που τελικά ακολούθησε και βύθισε το μεγάλο νησί στο πένθος.

Έξι μόλις λεπτά με την έναρξη του μεγάλου ημιτελικού που ήταν προγραμματισμένος για τις 3 μετά το μεσημέρι, ο αγώνας δεν έληξε ποτέ. Στην εξέδρα είχε αρχίσει να χάνεται κόσμος.

Ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης είχε επιτρέψει την είσοδο υπεράριθμων οπαδών της Λίβερπουλ στο πέταλο των ορθίων με την ονομασία Lepping Lein στη βόρεια κερκίδα, με αποτέλεσμα να στριμωχτούν στα κάγκελα. Όσοι πρόλαβαν να πηδήξουν από ένα μικρό κενό στα προστατευτικά κιγκλιδώματα, γλίτωσαν, όσοι δεν τα κατάφεραν, όχι. Κάποιοι άφησαν την τελευταία τους πνοή από ασφυξία. Κάποιοι ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά και τον πανικό τους να βρουν οδό διαφυγής.

Σύντομα ο αγωνιστικός χώρος, μόνο γήπεδο δεν θύμιζε, καθώς μετατράπηκε σε νοσοκομείο. Οι διαφημιστικές πινακίδες έγιναν αυτοσχέδια φορεία, οι πάγκοι έγιναν κρεβάτια. Και ο απολογισμός; Θλιβερός, τραγικός! 94 οπαδοί ανάμεσα τους και αρκετά παιδιά, πέθαναν στο γήπεδο, ενώ άλλοι 766 τραυματίστηκαν. Ένας άνθρωπος ακόμη, έφυγε στο νοσοκομείο, ενώ ένας ακόμη υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ είχε πέσει σε κώμα, στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία.

Και τελικά τι έφταιξε; Σύμφωνα με έρευνες που κράτησαν επί σειρά ετών, η εσφαλμένη κατανομή των φιλάθλων, η προχειρότητα και η κακοδιαχείριση μιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε ένα γήπεδο ακατάλληλο να υποδεχτεί τόσες χιλιάδες κόσμου.

Ήταν και αυτή μια στιγμή, που η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ έπρεπε να πάρει αποφάσεις. Διέταξε έρευνα, την οποία ανέλαβε ο αρχιδικαστής, Πίτερ Τέιλορ, το πόρισμα του οποίου ένα χρόνο αργότερα ήταν κατηγορηματικό για την αστυνομία του Νότιο Γιορκσάιρ. Δύο ανώτατοι αξιωματικοί αποτάχθηκαν από την επόμενη μέρα και οδηγήθηκαν σε δίκη το 2002 από την οποία αθωώθηκαν.

Καταργήθηκαν οι κερκίδες ορθίων

Από την άλλη πλευρά, το πρώτο μέτρο που πάρθηκε ήταν η οριστική κατάργηση των κερκίδων για όρθιους. Η τοποθέτηση αριθμημένων καθισμάτων έγινε απαραίτητη. Μπορεί να μειώθηκε η χωρητικότητα, άρα και τα έσοδα, αυξήθηκε όμως η ασφάλεια.

Το Χίλσπμπορο σόκαρε ολόκληρο των πλανήτη και άλλαξε πολύ το ποδόσφαιρο που ξέραμε.