Χρ. Γιαννούλης: Πολιορκητικός κριός η ψήφος των αποδήμων

«Αυτή η συζήτηση θέλει ειλικρίνεια και να μιλήσουμε με τα καθαρά δεδομένα της κατάστασης», δήλωσε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού.

«Η ψήφος των αποδήμων είναι ένα πολιορκητικός κριός, μία παρελκυστική πρακτική, όπου θέλει (σ.σ. η ΝΔ και ο πρωθυπουργός) να εξαφανίσει την απλή αναλογική με ανώδυνο για τον ίδιο εκλογικά τρόπο. Και στην ουσία θέλει να κάνει αυτό που με δυσκολία κι εμείς μπορούμε να αρθρώσουμε με καθαρότητα και να καταγγείλουμε: Θέλει να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα, θέλει να κάνει αυτό που αποτρέπουν διεθνείς συνθήκες, όταν υπάρχει αυξημένος αριθμός ομογενειακής κοινότητα, ομογενειακού πληθυσμού και προβλέπεται. Δεν έχουμε εφεύρει την πυρίτιδα σε αυτή τη χώρα, δεν είμαστε οι μόνη χώρα στον κόσμο με “δύο Ελλάδες”, την οικουμενική και την μητροπολιτική. Το έχουν αντιμετωπίσει και άλλοι. Σε καμία περίπτωση δε σκέφτηκαν το θυμικό να το κάνουν πολιτικό εργαλείο ή κομματικό εργαλείο, για να προκύψει ένα άλλο αποτέλεσμα από αυτό που δημοκρατικά θα πρέπει να προκύψει από τις εκλογές. Αναφέρομαι σε κάποιες δικλείδες ασφαλείας», ανέφερε ο κ. Γιαννούλης.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, την κυβερνητική πολιτική για τη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού ο βουλευτής παρατήρησε: «Το πρόβλημα είναι όπως ήταν, δεν άλλαξε. Άλλαξε η αφήγηση της ΝΔ και άλλαξαν ή επιδεινώθηκαν τα χαρακτηριστικά […]. Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει το αυτονόητο, αυτό για το οποίο ο Γιάννης Μουζάλας υπέστη διωγμούς στη Β’ Θεσσαλονίκης από δημάρχους, που τον κυνηγούσαν μην τυχόν και βρει κάποιο μέρος για να γίνει ένα κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας. Δεν καταλαβαίνω γιατί χάνεται χρόνος […]. Η ΝΔ πήρε χθες επιλεκτικά μία φράση -όχι ολοκληρωμένη- από τον κ. Αβραμόπουλο που ήταν στη Βουλή για το προσφυγικό, παρέλειψε όμως να διοχετεύσει στα πολύ φιλικά της ΜΜΕ, που είναι η πλειονότητα, ότι αυτό που είπε ο κ. Αβραμόπουλος, πως όσοι επιχείρησαν, επιχειρούν και θα επιχειρήσουν στο μέλλον να καταστήσουν το προσφυγικό διμερές πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προσφέρουν πολύ κακές υπηρεσίες στο ζήτημα».

Σχετικά με τον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Να κρίνουμε τις 100 πρώτες μέρες, όταν την 101η θα έλθει ένα αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που υπογράφουν 17 υπουργοί, όταν όχι μέσα στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος, αλλά έχουν πολλαπλασιαστεί οι διάβολοι και κρύβονται σχεδόν σε κάθε παράγραφο αυτού του νομοσχεδίου; […] Εγώ μπορώ να αξιολογήσω τι απόσταση υπάρχει μεταξύ των δεσμεύσεων της ΝΔ προεκλογικά, που ήταν και το όχημα για να καταλάβει την εξουσία […]. Η μεσαία τάξη που έγινε το σύμβολο της ΝΔ για τις ασφαλιστικές εισφορές ευνοείται με ένα χαμηλότατο σχεδόν στα όρια του φιλοδωρήματος καθρεφτάκι με 1% μείωση των εισφορών κάθε χρόνο, σε βάθος τετραετίας και κάποιες από αυτές τις μειώσεις θα ισχύσουν από το 2020, δηλαδή το 2019 δεν αλλάζει τίποτε. Για τα αναδρομικά αρχίζουν τα “ναι μεν αλλά”, τα “όχι, δεν ξέρω”, “δεν μπορούμε”, “δεν, δεν”… Το “φιλοδώρημα”, που έδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και λοιδορήθηκε δεν προβλέπεται πλέον για το 2019. Με τον προϋπολογισμό, που είναι ο καθρέφτης των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης, είναι αμφίβολο έως απίθανο να δοθεί και το 2020 στους συνταξιούχους».

*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης

©Πηγή: amna.gr