Αίτημα 210 δημάρχων από την Ε.Ε. για μηδενικές εκπομπές CO2

Οι δήμαρχοι 210 ευρωπαϊκών πόλεων, εντός και εκτός Ένωσης, κατέθεσαν αίτημα στην Ε.Ε. να υιοθετήσει το στόχο του μηδενισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ως το 2050.

Μεταξύ των συμμετεχόντων της πρωτοβουλίας περιλαμβάνονται οι δήμαρχοι Αθήνας, Παρισιού, Λονδίνου, Μιλάνου, Σεβίλλης, Άμστερνταμ και Όσλο, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τόσο σε επίπεδο ανθρώπινων ζωών όσο και σε επίπεδο οικονομίας.

Ο σημερινός στόχος της Ε.Ε. είναι η μείωση των εκπομπών CO2 κατά 40% ως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Όπως υποστηρίζουν, όμως, οι δήμαρχοι ο στόχος αυτός δεν είναι αρκετός, αντιθέτως θεωρούν τις μηδενικές εκπομπές ως τη «μόνη βιώσιμη επιλογή».

Στο σχετικό κείμενο επισημαίνεται: «Η Ευρώπη πρέπει να ηγηθεί στο μέλλον παγκοσμίως στο θέμα του κλίματος. Οι μελλοντικές γενιές δε θα μας συγχωρήσουν αν δε δράσουμε όσο έχουμε ακόμη καιρό».

Σημειώστε, μάλιστα, ότι την ίδια στιγμή η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας επισημαίνει ότι οι υφιστάμενοι στόχοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς το 2018, ύστερα από δύο δυναμικές δεκαετίες ανάπτυξης, μπήκε «φρένο» στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.