Δ. Σκύδρας: «Όχι» στην εγκατάσταση μεταναστών

«Όχι» στην εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στη Σκύδρα λέει η δήμαρχος Σκύδρας, Κατερίνα Ιγνατιάδου. «Το πρώην στρατόπεδο Δούμτσα Μαργαρίτη είναι ακατάλληλο. Θα αντιδράσουμε μέχρι τέλους», τόνισε σχετικά, μιλώντας στον Flash 99.4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».

«Πριν από 12-13 ημέρες πληροφορηθήκαμε από δελτίο ειδήσεων ότι το πρώην στρατόπεδο Σκύδρας “Δούμτσα Μαργαρίτη” συμπεριλαμβάνεται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη μεταφορά και εγκατάσταση μεταναστών. Εμείς μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαμε καμία απολύτως ενημέρωση, δεν ερωτηθήκαμε ως δημοτική αρχή, δεν επικοινώνησε επισήμως μαζί μας κανένα υπουργείο. Ξεκίνησα μόνη μου να αναζητώ υπευθύνους ούτως ώστε να διαπιστώσω περί τίνος πρόκειται», δήλωσε αρχικά η κ. Ιγνατιάδου.

«Έντονη διαφωνία με Χρυσοχοΐδη»

«Μίλησα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοδη, με τον οποίο είχα μία έντονη συζήτηση και διαφωνία. Του μετέφερα όλες τις αντιρρήσεις μου ως δημοτική αρχή και του ανέπτυξα με επιχειρήματα την ακαταλληλότητα του πρώην στρατοπέδου της Σκύδρας. Τα ίδια ανέφερα και στον γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλο Γεωργιάδη, όπως και στον ειδικό γραμματέα Πρώτης Υποδομής, Μάνο Λογοθέτη, ενώ μίλησα και με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, το πρωί της 26ης Οκτωβρίου», ανέφερε στη συνέχεια η δήμαρχος Σκύδρας, μεταφέροντας τις ενστάσεις που εκφράστηκαν στην ευρεία σύσκεψη που είχε συγκαλέσει η ίδια:

«Συγκάλεσα ευρεία σύσκεψη – συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σκύδρας –τη μεγαλύτερη στα χρονικά- με τη συμμετοχή φορέων, συλλόγων και δημοτών. Κατατέθηκαν απόψεις, εξηγήσαμε τους λόγους για τους οποίους ο χώρος αυτός είναι ακατάλληλος. Ένας χώρος δίπλα στον αστικό ιστό, δίπλα σε κατοικημένη περιοχή, σε απόλυτη επαφή με τις εργατικές κατοικίες και με το κέντρο υγείας Σκύδρας. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κ.Υ. Σκύδρας μου ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που συμβεί αυτό, δεν θα κάνουν ούτε εφημερίες, ούτε τίποτε, καθώς δεν έχουν ούτε φύλακα, ούτε προσωπικό. Το βράδυ είναι μόλις δύο νοσηλεύτριες…».

Η συνομιλία Ιγνατιάδου – Θεοδωρικάκου

«Όταν μίλησα με τον κ. Θεοδωρικάκο, μου είπε “δήμαρχε, το καταλαβαίνουμε, πήραμε την επιστολή σας και πράγματι σε αυτήν αναφέρονται κάποιοι σοβαροί λόγοι. Φαίνεται ότι είναι ακατάλληλος ο χώρος”», ανέφερε στη συνέχεια η Κατερίνα Ιγνατιάδου και πρόσθεσε:

«Κάπως έτσι καταλάβαμε ότι προσανατολίζονται στην εξαίρεση του πρώην στρατοπέδου Σκύδρας. Χθες ενημερώθηκα και από τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Πέλλας, κ. Καρασμάνη, ότι συζήτησε και εκείνος το θέμα και πως του είπαν ότι πράγματι ο χώρος είναι ακατάλληλος. Δεν έχουμε ενημέρωση για κάποιον άλλον χώρο στο δήμο Σκύδρας. Γενικά, όμως, μαθαίνουμε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει την εγκατάσταση μεταναστών σε περιοχές που είναι σε απόσταση “ασφαλείας” από κατοικημένες περιοχές. Ο δήμος Σκύδρας είναι ένας μικρός δήμος, πυκνοκατοικημένος και δεν έχουμε τέτοιες περιοχές».

«Θα αντιδράσουμε μέχρι τέλους»

Μάλιστα, η δήμαρχος Σκύδρας έδειξε αποφασισμένη να μην υποχωρήσει, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Είμαστε αρνητικοί και εγώ προσωπικά και η δημοτική αρχή και η τοπική κοινωνία της Σκύδρας, όχι αδικαιολόγητα με βάση αυτά που βλέπουμε στις ειδήσεις από άλλες περιοχές. Εμείς ως δημοτική αρχή λειτουργούμε συντεταγμένα, θα αντιδράσουμε μέχρι τέλους, ο χώρος αυτός δεν είναι κατάλληλος και πρέπει να επανέλθει στην κυριότητα του δήμου. Από εκεί και πέρα συνεχίζουμε τις αντιδράσεις μας, με τα συλλογικά όργανά μας, συντεταγμένα. Η κοινωνία μας είναι ανάστατη, ξεσηκωμένη και φοβισμένη, όχι αδικαιολόγητα. Δεν χρειάζεται να χαρακτηρίσουμε τους Σκυδραίους, που τη δεκαετία του ’90 αγκάλιασαν πρόσφυγες και έβαλαν αμάχους από τη Σερβία μέσα στα σπίτια τους. Υπάρχει, όμως, φόβος και δεν είναι αδικαιολόγητος!».

Οι αντιδράσεις για τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη

Προεκλογικά, κάποιοι πολίτες της Σκύδρας είχαν ζητήσει να αφαιρεθεί το όνομα του Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη από το δημοτικό στάδιο της περιοχής, λόγω των απόψεών του για τη Συμφωνία των Πρεσπών και της συμμετοχής του στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπήρξε όντως αντίδραση από κάποιους συνδημότητες μας, γιατί εμάς τους Μακεδόνες μας πλήγωσε πολύ η συγκεκριμένη συμφωνία», σχολίασε αρχικά η Κατερίνα Ιγνατιάδου και πρόσθεσε:

«Η άποψή μου είναι, όμως, ότι αυτά δεν γίνονται έτσι… Το όνομα του συγκεκριμένου Ολυμπιονίκη είχε δοθεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Πρέπει να επικρατεί η σύνεση, η λογική και η ψυχραιμία. Οι ακραίες αντιδράσεις μας αδικούν ως Σκυδραίους και ως κοινωνία».