Ζέρβας: “Ενωμένοι μπορούμε το αδύνατο”

του Αντώνη Τσολναρά

Με κόκκινα τριαντάφυλλα τίμησαν ο δήμος Θεσσαλονίκης και φορείς της πόλης την απελευθέρωση της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στην επέτειο της 30ης Οκτωβρίου 1944, η οποία καθιερώθηκε ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας με σχετικό προεδρικό διάταγμα, το 2016. Μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας έστειλε ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει σήμερα εκδηλώσεις με την επιμέλεια της οργανωτικής επιτροπής που απαρτίζεται από δημοτικούς συμβούλους και άλλους επισήμους της πόλης.

Το μήνυμα του δημάρχου Θεσσαλονίκης

Στις 12:30 προγραμματίστηκε η πρώτη εκδήλωση στην αναθηματική πλάκα, μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο. Εκεί ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκτός από το μήνυμα ενότητας που έστειλε, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η σημερινή ημέρα είναι μια υπενθύμιση ότι μπορούμε να πετύχουμε αυτό που φαντάζει αδύνατο. Ένα από αυτά που μας δίδαξε η εθνική αντίσταση είναι ότι οι Έλληνες αντιστάθηκαν και πολέμησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής και ξεπέρασαν τα κοινά ανθρώπινα μέτρα. Για την πόλη μας έχει αξία να θυμόμαστε και να φωτίζουμε όλες τις στιγμές της ιστορίας μας, κάθε πτυχή πέρα και πάνω από διχασμούς και εφήμερες προτιμήσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Δρόσος Τσαβλής, τόνισε: «Δεν πρέπει να επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα, να μην αφήσει κανένας μας να αναβιώσει το φαινόμενο του ναζισμού και του φασισμού. Η δημοκρατία κέρδισε τότε και είναι συνεχώς νικήτρια, ζήτω η Ελλάδα».

Έκθεση και συναυλία

Θα ακολουθήσει η έναρξη της έκθεσης φωτογραφικού υλικού στο φουαγιέ του Βασιλικού θεάτρου και συναυλία με ρεμπέτικα της Κατοχής. Η έκθεση θα περιλαμβάνει υλικό της Κατοχής με 32 εφημερίδες της εποχής από τις συνολικά 200 εφημερίδες που εκδίδονταν παράνομα εκείνη την περίοδο.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου με πιθανότητα παράτασης. Θα είναι επισκέψιμη από το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου. Το ωράριο της έκθεσης είναι 11:00 – 14:00 και 17:00 – 20:00 από Τρίτη μέχρι Κυριακή.

Οι εκδηλώσεις του εορτασμού θα περιλαμβάνουν γενικό σημαιοστολισμό του Δήμου και φωταγώγηση δημόσιων κτιρίων.

Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ζέρβας: "Ενωμένοι μπορούμε το αδύνατο"

Την Οργανωτική Επιτροπή για τον εορτασμό της 30ης Οκτωβρίου 1944 απαρτίζουν οι:

Δρόσος Τσαβλής, Πρόεδρος Δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης

Γιώργος Αβαρλής, Αντιδήμαρχος

Λευτέρης Αρβανίτης, Αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου

Μαρία Αγαθαγγελίδου, Δημοτική σύμβουλος

Κατερίνα Νοτοπούλου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄Θεσσαλονίκης, Δημοτική Σύμβουλος

Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, Δημοτικός Σύμβουλος

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Πρώην Βουλευτής

Μαρία Καβάλα, Ιστορικός – Πανεπιστημιακός

Σπύρος Κουζινόπουλος, Δημοσιογράφος – Ιστορικός

Άρης Στυλιανού, Πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Αντώνης Σατραζάνης, Διδάκτωρ Ιστορίας.

Ζέρβας: "Ενωμένοι μπορούμε το αδύνατο" Ζέρβας: "Ενωμένοι μπορούμε το αδύνατο"