Δέκα θεατρικές πρεμιέρες που αναμένουμε τον Νοέμβριο

Μεταφορές κλασικών μυθιστορημάτων, νεόκοπα έργα αλλά και σπάνια ανεβάσματα επιφυλάσσει ο Νοέμβριος στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας. Το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει δέκα από τις αναμενόμενες νέες παραγωγές.

«Top Girls» της Κάριλ Τσέρτσιλ στο Θέατρο Πόρτα (από 2/11)

Το διάσημο θεατρικό έργο της Κάριλ Τσέρτσιλ έρχεται στο θέατρο Πόρτα, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Έργο πρωτότυπο ως προς τη δομή του, με εξαιρετικά λεπτό χειρισμό στο χιούμορ του, την ποιητικότητα, την ιστορικότητα αλλά και την κριτική του στάση απέναντι στην κοινωνική θέση της γυναίκας και μην έχοντας χάσει τίποτα απ’ τη φρεσκάδα του απ’ τη δεκαετία του ‘80, το «Top Girls» διέπεται από μια βασική φεμινιστική προβληματική, δίνοντας μια πολύ καλή βάση για έναν ουσιαστικό διάλογο επί του θέματος. Παρόλα αυτά, δεν είναι ένα έργο για το φεμινισμό αλλά για τη γυναίκα, την πολιτική και κοινωνική της θέση. Την παράσταση πλαισιώνει ένας θίασος αξιώσεων: Μαρία Καβογιάννη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Βίκυ Βολιώτη, Αλεξία Καλτσίκη, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Ειρήνη Μακρή, ‘Αλκηστις Πολυχρόνη.

«Το καινούργιο σπίτι» του Κάρλο Γκολντόνι στο Εθνικό Θέατρο (από 22/11)

Για πρώτη φορά ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο η διαχρονική, κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι. Η κυριαρχία του χρήματος, τα ταξικά απωθημένα και η παγίδα του φαίνεσθαι είναι τα βασικά θέματα που αναδύονται μέσα από την εύστοχη κριτική του καινοτόμου Ιταλού συγγραφέα. «Το Καινούριο σπίτι φτιάχνεται για να κατοικηθεί αλλά δεν θα κατοικηθεί ποτέ. Σ’ αυτό το σπίτι-ουτοπία η επιθυμία του εγώ είναι δυνατότερη από την επιθυμία του μαζί. Οι ήρωες του Γκολντόνι, νάρκισσοι και υποκριτές έως εσχάτων, θα περιφέρουν τις άστεγες σκιές τους στην πιο τραγική κωμωδία μοναξιάς» σημειώνει ο Γιάννης Σκουρλέτης που υπογράφει τη σκηνοθεσία.

(Φωτογραφία: Πάτροκλος Σκαφίδας από την παράσταση «Το καινούργιο σπίτι» του Κάρλο Γκολντόνι)

©Πηγή: amna.gr