Δεξαμενόπλοιο έκανε λαθρεμπόριο καυσίμων στην Κρήτη

Λαθρεμπόριο καυσίμων έκανε το δεξαμενόπλοιο «Βασιλική» που εντοπίστηκε στην Κρήτη με πλεονάζουσα ποσότητα καυσίμων για τα οποία δεν είχε νόμιμα παραστατικά, καθώς και με 30 βασικές ελλείψεις στον τομείς ασφάλειας ναυσιπλοΐας.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει έμφορτο από το λιμάνι του Οράν της Αλγερίας με προορισμό τους Καλούς Λιμένες Κρήτης με 14 μέλη πλήρωμα και 2 επιβαίνοντες.

Μετά από επιθεώρηση που πραγματοποιήθηκε σε αυτό από το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων της Λιμενικής Αρχής Ηρακλείου καθώς και Κλιμακίου της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, διαπιστώθηκε η ύπαρξη πλεονάζουσας ποσότητας καυσίμων FUEL OIL, που ανέρχεται σε 2,335 μετρικούς τόνους για την οποία δεν υπάρχουν νόμιμα παραστατικά, καθώς και τριάντα ουσιώδεις ελλείψεις στους τομείς ασφάλειας ναυσιπλοΐας-ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος, κώδικα ασφαλούς διαχείρισης και γραμμής φόρτωσης.

Συνελήφθησαν ο πλοίαρχος και ο πρώτος μηχανικός

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που διενεργεί την προανάκριση αναφορικά με την επιθεώρηση και τα ευρήματά της, συνελήφθησαν ο Πλοίαρχος και ο Α΄ Μηχανικός του δεξαμενόπλοιου ενώ παράλληλα κινήθηκαν οι διαδικασίες επιβολής διοικητικών και πειθαρχικών κυρώσεων. Το πλοίο κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του τελωνειακού κώδικα κατασχέθηκε.