«Διαμελισμό» της Folli -Follie επιδιώκει το Quintessential

Ό,τι δεν κατάφεραν επί ένα χρόνο τρία εγγλέζικα funds που σόρταραν ελληνικές τραπεζικές μετοχές, φαίνεται να καταφέρνει ένα hedge fund (Quintessential Capital Management) με άγνωστα υπό διαχείριση κεφάλαια και μερικούς (followers) -πριν τα ελληνικά μέσα σπεύσουν να το ακολουθήσουν- “χτυπώντας” τη Folli -Follie.

Μια ημέρα μετά, η προσοχή των επενδυτών δεν είναι στραμμένη στο γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα stress tests αλλά έχει επέλθει καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Όπως θα δούμε όμως, το ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο όπου η εποπτεία είναι ελλιπής έχει τεθεί στο στόχαστρο κάποιων fund καθώς κυκλοφορούν φήμες για νέα επίθεση εναντίον κι άλλης εισηγμένης.

Συντονισμένη επίθεση στη Folli -Follie

Το Quintessential Capital Management μετά την αιφνίδια επίθεση κατά της αξιοπιστίας της εισηγμένης Folli -Follie που προκάλεσε πτώση στην χρηματιστηριακή αξία πάνω από 400 εκατ. ευρώ μέσα σε μια συνεδρίαση – συνεχίζει να αμφισβητεί τον ισολογισμό στην Κίνα -ότι διαθέτει λιγότερα καταστήματα από ό,τι ισχυρίζεται, με 60 και όχι 240- και σε μια δεύτερη έκθεση αναφέρεται στον τρόπο καταμέτρησης των καταστημάτων. Σ’ ένα tweet του ανέφερε ότι η αντίδρασή του στις απαντήσεις της εταιρείας θα είναι καταστροφική (devastating short). Σε άλλο tweet σχολίασε την παραίτηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη ως “ενδιαφέρον γεγονός”! Επιπλέον, το ίδιο fund δημοσίευσε φωτογραφία απο κατάστημα της Folli- Follie στην Αμερική σχολιάζοντας ότι εδω και μια ώρα δεν έχει εισέλθει πελάτης !

Προτείνει πώληση του ποσοστού της στην Dufry!

Στη δεύτερη έκθεσή του το fund τονίζει ότι η εισηγμένη διαθέτει μετοχικό ποσοστό στην Ελβετική Dufry, έτσι μπορεί να το πουλήσει και να αποκτήσει ρευστότητα.

Όταν ξεκίνησε η πρώτη επίθεση την περασμένη Παρασκευή εναντίον της ελληνικής εισηγμένης ξένος επενδυτής ανέφερε ότι, “είναι πιθανόν εφόσον ισχύουν οι ισχυρισμοί οι ξένοι επενδυτές να επιδιώκουν ‘διαμελισμό’ και πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Folli- Follie με πώληση λ.χ. του Αttica, της συμμετοχής του Ελληνικού κ.ά.”

Απάντηση Κουτσολιούτσου – Προαναγγελία νέας επίθεσης εναντίον άλλης εισηγμένης

Ο διευθύνων σύμβουλος της Folli -Follie Τ. Κουτσολιούτσος σε απάντηση των όσων ισχυρίζεται το fund δεσμεύθηκε να δώσει αναλυτικές απαντήσεις προς τους επενδυτές και την Κεφαλαιαγορά (με προγραμματισμένη συνάντηση) για τα σημεία πώλησης στην Κίνα ενώ δήλωσε πως θα στραφεί δικαστικά εναντίον του fund.

Το Quintessential Capital Management σε νέα έκθεσή του αναφέρει τον τρόπο καταμέτρησης των καταστημάτων – λέει ότι περιλαμβάνει όσα απάντησε εκπρόσωπος στο τηλέφωνο ενώ δίνει και κατάλογο των καταστημάτων. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι, κυκλοφορούν φήμες για νέα επίθεση εναντίον έτερης ελληνικής εισηγμένης εταιρείας με δίκτυο λιανικών πωλήσεων.

Σορτάρισμα

Όπως φαίνεται, το ελληνικό χρηματιστήριο και ορισμένες εισηγμένες τέθηκαν στο στόχαστρο hedge funds τα οποία μπορούν να λειτουργούν άνετα στο ρηχό και εντελώς αρρύθμιστο ελληνικό χρηματιστήριο. Για τους επενδυτές είναι προφανές ότι εποπτεία δεν ασκεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αλλά ένα fund που διαθέτει κεφάλαια για να ταξιδεύσει στην Κίνα. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι πριν από αυτή την επίθεση, ένα από τα τρία προαναφερνθέντα εγγλέζικα fund είχε ξεκινήσει να σορτάρει την μετοχή της Folli -Follie, αλλά μετά από μερικές ημέρες σταμάτησε.