Διεθνής Αμνηστία: «Κλίμα φόβου εξαπλώνεται στην τουρκική κοινωνία»

Κεραυνούς εναντίον της πολιτικής που ακολουθείται στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, με τις φυλακίσεις χιλιάδων ανθρώπων που δημιουργούν ένα «αποπνικτικό κλίμα φόβου» και καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξαπέλυσε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Ένα παγερό κλίμα φόβου εξαπλώνεται στην τουρκική κοινωνία καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να μειώσει τον χώρο που αναλογεί στις αντίθετες ή εναλλακτικές απόψεις» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η διεθνής οργάνωση στην έκθεσή της.

Να σημειωθεί πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εφαρμόστηκε στη γειτονική χώρα από τον Ιούλιο του 2016, μερικές μόνο ημέρες, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κάποιων στρατιωτικών και έκτοτε αυτή ανανεώνεται συνεχώς.

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί άνευ προηγουμένου εκκαθαρίσεις στην Τουρκία, μέσω των οποίων έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι ενώ περίπου 140.000 έχουν απολυθεί ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Εκτός από τους φερόμενους πραξικοπηματίες, οι εκκαθαρίσεις αυτές έχουν επεκταθεί και σε φιλοκουρδικούς κύκλους, αλλά και στην αντιπολίτευση, έχοντας ως στόχο δικαστές, εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους.

“Φυλακίζουν τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”

«Οι τουρκικές αρχές επιχειρούν με σκόπιμο και μεθοδικό τρόπο να διαλύσουν την κοινωνία των πολιτών, να φυλακίσουν τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να κλείσουν τις οργανώσεις και να δημιουργήσουν ένα αποπνικτικό κλίμα φόβου» σημειώνει η Γκάουρι βαν Γκούλικ, διευθύντρια του προγράμματος για την Ευρώπη της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σύμφωνα δε με την έκθεση της διεθνούς οργάνωσης, περισσότερες από 1.300 ενώσεις και 180 μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει, την ώρα που η Άγκυρα επιρρίπτει την ευθύνη του αποτυχημένου πραξικοπήματος στο δίκτυο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα, Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει εγκατασταθεί μόνιμα στις ΗΠΑ και αρνείται κάθε ανάμειξη.

«Η υποστηριζόμενη και αυξανόμενη καταστολή εμποδίζει τη θεμελιώδη δουλειάα των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και βυθίζει ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας σε μια διαρκή κατάσταση φόβου» αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία στην ανακοίνωσή της, η οποία αναφέρεται και στην κατάσταση των οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων της κοινότητας LGBTI (ομοφυλόφιλοι, διεμφυλικοί και αμφιφυλόφιλοι), με πολλά από τα μέλη της να αναγκάζονται να βγουν στην παρανομία.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε και πολλές συγκεντρώσεις έχουν απαγορευτεί τους τελευταίους μήνες «μέχρι νεωτέρας».