Διεύρυνση της φορολογικής βάσης ζητά το ΔΝΤ

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναθεωρήσει το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθεί μέχρι σήμερα το οποίο βασίζεται στην υπερφορολόγηση μιας μικρής βάσης, στέλνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσω του Πολ Τόμσεν αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι δεν έχει αποκλειστεί η επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου, από τις αρχές του 2019.

Παρά την ελαστική στάση του Π. Τόμσεν που εκτίμησε ότι Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους της, το μήνυμα για το αφορολόγητο ήταν ξεκάθαρο: «Η ανησυχία μας αφορά την τωρινή δημοσιονομική προσαρμογή, που είναι εντυπωσιακή, έχει επιτευχθεί, πιέζοντας πάρα πολύ τις δαπάνες σε επίπεδα που είναι βασικά μη βιώσιμα και στην μεγάλη αύξηση των ήδη υψηλών φορολογικών συντελεστών για μια στενή βάση φορολογούμενων».

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι το ΔΝΤ θεωρεί πως είναι λίγοι αυτοί που πραγματικά έχουν επιβαρυνθεί από τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, άρα η φορολογική βάση θα πρέπει να διευρυνθεί. Ακριβώς αυτό κάνει και το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση από το 2017 και θα έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνουν φόρο ακόμη και οι πολίτες με μηνιαίο εισόδημα 600 ευρώ καθαρά – οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλλουν σε ετήσια βάση φόρο ύψους 620 ευρώ, ενώ σήμερα δεν πληρώνουν τίποτα!

Στόχος του ΔΝΤ οι πολιτικές με αναπτυξιακό πρόσημο

Απαντώντας σε ερωτήσεις αμερικανών δημοσιογράφων, ο Πολ Τόμσεν εξήγησε ότι ο στόχος του Ταμείου στις συζητήσεις των επόμενων μηνών δεν θα είναι η επίτευξη των στόχων, αλλά η διαμόρφωση φορολογικών πολιτικών με αναπτυξιακό πρόσημο, ενώ απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο επίσπευσης της μείωσης του ορίου κατά ένα χρόνο.

Ταυτόχρονα ο πρώην επικεφαλής της Τρόικας προειδοποίησε ότι τα χρονικά περιθώρια που απομένουν για ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι μικρά και λιγοστεύουν γρήγορα, ουσιαστικά διαμηνύοντας στους ευρωπαίους εταίρους ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα.