Δίκαιη κατανομή των βαρών στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. ζητά η Γερμανία

«Δίκαιη κατανομή των βαρών» μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει του νέου προϋπολογισμού 2021-2027 ζητά η Γερμανία μέσω των υπουργών Οικονομικών Όλαφ Σολτς και Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Οι δηλώσεις των δυο Γερμανών υπουργών έρχονται ως απάντηση στις δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ, περί ενδεχόμενης επιπλέον επιβάρυνσης της Γερμανίας κατά 11-12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Για «εκσυγχρονισμό των κοινοτικών δαπανών μιλά η Γερμανία»

Οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «σημαντικό πρώτο βήμα», αλλά επισήμαναν ότι η συνεισφορά της Γερμανίας, μέσω της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, θα αυξηθεί «κατά έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ» ετησίως και τόνισαν ότι στόχος είναι «να ενισχυθεί μακροπρόθεσμα η ικανότητα δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα επτά χρόνια».

Για αυτό και πρέπει, τόνισαν, να ασκηθεί πίεση για έναν θεμελιώδη εκσυγχρονισμό των κοινοτικών δαπανών και η ΕΕ να θέσει τις σωστές παραμέτρους, ενώ αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στην προστασία των εξωτερικών συνόρων και στην πολιτική άμυνας.

Προβληματίζει το Βερολίνο η αύξηση του προϋπολογισμού λόγω μετανάστευσης

Η συζήτηση για δίκαιη κατανομή των βαρών στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. ξεκίνησε από τη στιγμή που η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αυξήσει τον προϋπολογισμό από 1% επί της οικονομικής παραγωγής στο 1,1%, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της μετανάστευσης, της φύλαξης των συνόρων και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, αλλά και το έλλειμμα που θα προκύψει από την αποχώρηση της Βρετανίας. Στο κυβερνητικό πρόγραμμα που έχουν συμφωνήσει η Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) αναφέρεται και η αύξηση της συνεισφοράς της Γερμανίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στο ύψος της αύξησης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ