Δήλωση – καταπέλτης για την Τουρκία από τον Επίτροπο Χαν

Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση στην Τουρκία ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας & Διαπραγματεύσεων Διεύρυνσης της ΕΕ.

«Τα κράτη – μέλη της ΕΕ, με την απόφασή τους να μην ανοιχθεί κανένα περαιτέρω διαπραγματευτικό κεφάλαιο με την Τουρκία, έχουν ήδη αντιδράσει έναντι της βαρύνουσας σημασίας οπισθοδρόμησης στο πεδίο του κράτους δικαίου», αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Διαρκής διαδικασία η οπισθοδρόμηση για την Τουρκία» τονίζει ο Χαν

«Η έκθεσή μας καταδεικνύει ότι δυστυχώς αυτή η οπισθοδρόμηση αποτελεί μία διαρκή διαδικασία. Μόλις προ ολίγου παρατάθηκε επιπλέον η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία. Επίσης, αποφασίστηκε η μείωση της οικονομικής βοήθειας στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας», ανέφερε στη συνέχεια ο Χαν και πρόσθεσε: «Τώρα πλέον εναπόκειται στα κράτη – μέλη να αξιολογήσουν την παρουσιασθείσα έκθεση, η οποία χαρακτηρίζεται από απόλυτη ευκρίνεια».

Η συνέντευξη του Επιτρόπου φέρει τον τίτλο «Οι συστάσεις έχουν κάποιο νόημα μόνον εφόσον έχουν πιθανότητα εφαρμογής».

Στην ερώτηση αν η Κομισιόν θα πρέπει τώρα να συστήσει την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Γιοχάνες Χαν υπογραμμίζει ότι «μία σύσταση αυτού του είδους έχει μόνον τότε κάποιο νόημα, εφόσον υπάρχει πιθανότητα εφαρμογής της. Η πλειονότητα των κρατών – μελών της ΕΕ τάσσεται εναντίον ενός βήματος που κινείται πέραν των μέτρων που ισχύουν επί του παρόντος. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το de facto ‘πάγωμα’ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπως επίσης και της καθαρής προσαρμογής της ενταξιακής οικονομικής βοήθειας».

Η Τουρκία, η Πολωνία και τα ευρωπαϊκά κονδύλια

Ερωτηθείς σχετικά με την αξιοπιστία της Κομισιόν, όταν κινείται με αυστηρότητα εναντίον των παραβιάσεων του κράτους δικαίου από πλευράς της Πολωνίας, αλλά δεν πράττει το ίδιο στην περίπτωση της Τουρκίας, προς την οποία συνεχίζεται επιπλέον η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνει ότι ήδη εντός του 2017 υπήρξε σαφής μετατόπιση των κονδυλίων για τομείς, όπως η προώθηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και η ελευθερία του Τύπου, ενώ για την περίοδο 2018 – 2020 προβλέπεται μία μείωση κατά 40% στο πλαίσιο της λεγόμενης ενδιάμεσης αξιολόγησης από πλευράς Κομισιόν.