Διπλωματικό “μπλόκο” Μητσοτάκη στην Τουρκία

Του Γιάννη Χαβιανίδη

“Διπλωματικό” μπλόκο στην Τουρκία σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον η σημερινή του συνάντηση στο Λονδίνο με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, καταλήξει σε αδιέξοδο.  

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ με “ανοιχτά χαρτιά” απέναντι στον Ερντογάν, αποφασισμένος να του διαμηνύσει ότι η Ελλάδα “ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα”.

Επίσης θα χρησιμοποιήσει αυστηρή γλώσσα και προς τα υπόλοιπα μέλη της Συμμαχίας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν γίνεται να τηρούν ίσες αποστάσεις όταν η Τουρκία παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται κατά άλλου μέλους της συμμαχίας.

«Η  τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας», θα τονίσει προς κάθε κατεύθυνση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ατζέντα της συνάντησης με Ερντογάν

Σχετικά με την ατζέντα που θα αναπτύξει ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, αυτή θα έχει ως βάση ότι το συμφέρον την Τουρκίας είναι αναδιπλωθεί και να πάψει να προκαλεί στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Θα τονιστεί, ακόμη, ότι η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να σημειώσει με έμφαση ότι η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο-  με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Και αυτό γιατί τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φροντίζει να διεθνοποιεί την προκλητικότητα της Τουρκίας, ζητώντας τη στήριξη τόσο της Γαλλίας, όσο και της Ιταλίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενημέρωσε την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι για την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας έθεσε το θέμα στο πλαίσιο του Coreper.