Φωτ. αρχείου

“Δώστε τους οκτώ, για να πάρετε τους δύο στρατιωτικούς”

Για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη με του οκτώ Τούρκους αξιωματικούς έκανε λόγο για πρώτη φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ.

Ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη του στα τηλεοπτικά δίκτυα «NTV» και« STAR» είπε ότι αν η Αθήνα προβεί στην έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας, θα εξετάσει το θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

«Μας ζητούν να δώσουμε πίσω τους Έλληνες στρατιώτες και τους είπαμε: εάν έχετε τέτοιο αίτημα θα πρέπει να μας δώσετε τους γκιουλενιστές στρατιώτες, που εμπλέκονται στο πραξικόπημα κατά του κράτους μας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Εάν μας τους παραδώσουν, θα επανεξετάσουμε και εμείς την κατάσταση με τους Έλληνες στρατιωτικούς».

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι το θέμα ανταλλαγής των 8 Τούρκων αξιωματικών, με τους 8 Έλληνες στρατιωτικούς συζητήθηκε επίσημα στη Βάρνα.

«Εδώ έγινε μία παραβίαση συνόρων, επομένως για να ‘σβήσουμε’ αυτή την παραβίαση και να τη φέρουμε στο τραπέζι, επιστρέψτε μας εσείς αυτά τα άτομα που προέβησαν σε πραξικόπημα εναντίον της χώρας μας κι εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς τη δικαιοσύνη’, είπαμε. Κι έτσι το κλείσαμε αυτό το θέμα στη Βάρνα. Αλλά η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει διαφορετική θέση”, είπε ο  Ερντογάν και πρόσθεσε: “Η Ελλάδα δεν το καταλαβαίνει. Και ποια είναι η θέση αυτή τη στιγμή της Ελλάδας; Αυτή τη στιγμή η πρώτη στάση των γκιουλενιστών που διαφεύγουν στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα. Σε αυτή την κατάσταση έχει περιέλθει η Ελλάδα. Οι δραπέτες σταματούν πρώτα στην Ελλάδα».