Δυνατές συγκινήσεις στον Υπερμαραθώνιο Παρθένου Δάσους στο Παρανέστι

του ανταποκριτή μας Βασίλη Λωλίδη

Στις οκτώ σήμερα το πρωί δόθηκε η εκκίνηση για έναν από τους εντυπωσιακότερους αγώνες δρόμου μέσα στο βουνό, έναν αγώνα αντοχής, επιμονής, υπομονής, δοκιμασίας του αθλητή με τον εαυτό του και τις δυνάμεις του. Έναν αγώνα διάρκειας 40 ωρών μέσα σ’ ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον και κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες κάποιες φορές.
Ο Υπερμαραθώνιος Παρθένου Δάσους στο Παρανέστι της Δράμας που διοργανώνεται φέτος για 13η χρονιά ξεκίνησε με τη συμμετοχή 87 αθλητών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι αθλητές, πρέπει να διανύσουν μια απόσταση 162,6 χλμ. με θετική υψομετρική διαφορά 6.889 μέτρων, συμμετέχοντας σ’ έναν από τους εντυπωσιακότερους αγώνες αντοχής που διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Έναν αγώνα τόσο ξεχωριστό όσο και το μοναδικής  ομορφιάς  παρθένο δάσος του Παρανεστίου (ή αλλιώς δάσος του Φρακτού) στην ορεινή  Δράμα. 
Ο μοναδικός αυτός αγώνας μέσα στη φύση αποτελεί για όλους τους αθλητές ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς καλούνται να υπερνικήσουν πολλά εμπόδια και δυσκολίες, να τρέξουν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, έχοντας όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να καταφέρουν να τερματίσουν τα ξημερώματα του Σαββάτου. Μάλιστα, στο μπλουζάκι κάθε αθλητή υπάρχει ενσωματωμένο σύστημα GPS για τον εύκολο εντοπισμό του σε περίπτωση ανάγκης. Ο δήμαρχος Παρανεστίου, Τάσος Καγιάογλου, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ λέει χαριτολογώντας ότι οι αθλητές «πρέπει να τρέξουν παράλληλα με την αρκούδα».
Όσοι τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν στον αγώνα μιλούν με διθυραμβικά σχόλια όχι μόνο για την άρτια διοργάνωση αλλά και για την απίστευτη φυσική ομορφιά. Στο δάσος του Φρακτού, το τοπίο χαρακτηρίζεται από την παρθένα βλάστηση. Το ύψος των δένδρων, η δομή του δάσους και η πυκνότητα της βλάστησης παρουσιάζουν στον επισκέπτη ένα πρωτόγνωρο τοπίο. Γενικά, το δάσος του Φρακτού από αισθητική άποψη αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο της φύσης, τουλάχιστον για την οροσειρά της Ροδόπης. Η ύπαρξη του παρθένου δάσους, ο συνδυασμός των γεωλογικών και υδατίνων σχηματισμών με την πλούσια βλάστηση και πανίδα αποτελούν ένα πλήρες δασικό τοπίο που θεωρείται από τα ομορφότερα της Ελλάδας.
Στη φετινή διοργάνωση στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν συνολικά περισσότεροι από 500 αθλητές, άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, θα πραγματοποιηθούν συνολικά έξι αγώνες δρόμου, ένας εκ των οποίων παράλληλα με το ποταμό Νέστο, ένας για παιδιά και ένας για άτομα με εδικές δεξιότητες. Ειδικότερα θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες: 
1. Υπερμαραθώνιος Αγώνας Παρθένου Δάσους Παρανεστίου μήκους 162,6 χλμ. 
2. Υπερμαραθώνιος Αγώνας Νατούρα Trailrace (Nature Trail Race) μήκους 110 χλμ.   
3. Μαραθώνιος Αγώνας Παρανέστιο Μονοπάτι (Paranesti Path) μήκους 46 χλμ.
4. Αγώνας Δρόμου Νέστος Trail (Nestos Trail) μήκους 10 χλμ.
5. Αγώνες Δρόμου Άλκιμων Παίδων ηλικίας 10-13 ετών και 14-17 ετών.
6. Special VFT (αγώνες για άτομα με ειδικές ικανότητες).
Οι διοργανωτές δηλώνουν καθόλα έτοιμοι και απόλυτα βέβαιοι για την επιτυχία και της φετινής διοργάνωσης που έχει στη στήριξη του Δήμου Παρανεστίου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Παρανεστίου, του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και πάρα πολλών ιδιωτών χορηγών.
Στην παραπάνω διοργάνωση, σημαντική και σχεδόν καθοριστική για την επιτυχία της, είναι η συμμετοχή των 400 εθελοντών που θα εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τους αθλητές και θα τους προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες, (τροφοδοσίας, εστίασης, σταθμοί ανεφοδιασμού, πληροφόρηση, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας). Όπως εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Ελένη Τσετίδου, μέλος της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων, «υπάρχουν εθελοντές που προσφέρουν στη διοργάνωση από το 2007. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμμετοχή των εθελοντών μέσα στο βουνό απ’ όπου περνούν οι αθλητές στους οποίους παρέχουν όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες και φροντίδες που χρειάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα».

Τ. Καγιάογλου: «Κερδισμένοι είναι όλοι από το βουνό»
Ο δήμαρχος Παρανεστίου Τάσος Καγιάογλου μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ επισημαίνει ότι όλα αυτά τα χρόνια οι αγώνες είναι άρρητα συνδεδεμένοι με την ορεινή περιοχή της Δράμας και του Παρανεστίου, προσφέροντας μοναδικές συγκινήσεις στους αθλητές αφού έχουν την ευκαιρία να τρέξουμε μέσα σ’ ένα φυσικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς, δίπλα σε καταρράκτες λίμνες, φαράγγια και βέβαια τον ποταμό Νέστο. Ο δήμαρχος σημειώνει ότι οι αγώνες δίνουν τη δυνατότητες και σε πάρα πολλούς επισκέπτες να έρθουν στο Παρανέστι για οικογενειακή βόλτα, να θαυμάσουν τη φύση και να χειροκροτήσουν τις προσπάθειες των αθλητών όλων των κατηγοριών. «Οι αθλητές και οι επισκέπτες» σημειώνει ο δήμαρχος, «αντιλαμβάνονται τη μοναδικότητα της περιοχής και νιώθουν ότι η φύση τους αγκαλιάζει και τους προσφέρει πολλά οφέλη. Εμείς, στηρίζουν έμπρακτα κάθε χρόνο, όλα αυτά τα χρόνια, την αθλητική αυτή διοργάνωση στέλνοντας το μήνυμα ότι κερδισμένοι είναι όλοι όσοι έρχονται μέσα στο βουνό, με οποιαδήποτε ιδιότητα». 
Αξίζει να σημειωθεί πως το παρθένο δάσος του Παρανεστίου βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Δράμας εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Παρανεστίου, κάτω από την ψηλότερη κορυφή της Κεντρικής Ροδόπης στα 1.953 μ. είναι το μοναδικό της χώρας και θεωρείται το σπουδαιότερο στο είδος του στην Ευρώπη. Καταγράφηκε ως παρθένο (έκταση 11.000 στρέμματα) το 1979 και το 1980 κηρύχθηκε ως διατηρητέο μνημείο της φύσης, λόγω της μεγάλης φυτογεωγραφικής, οικολογικής και ιστορικής αξίας. Από τότε μέχρι σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, αφού δεν επιτρέπεται καμία ανθρώπινη δραστηριότητα παρά μόνο η επιστημονική έρευνα.

©Πηγή: amna.gr