Φωτογραφία αρχείου

Ειδικοί επιστήμονες στις φυλακές της χώρας

Ειδικοί επιστήμονες στις φυλακές της χώρας. Ανάμεσά τους ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι, που καλούνται να αναβαθμίσουν τις φυλακές και τη σωφρονιστική πολιτική στη μεταχείριση των κρατουμένων.

Τους νέους αυτούς επιστήμονες, οι οποίοι θα υπηρετήσουν στα σωφρονιστικά καταστήματα, υποδέχτηκαν την Τρίτη (17/4) στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Οι οκτώ ειδικοί επιστήμονες και οι ειδικότητές τους

Πρόκειται για οκτώ γεωπόνους, τέσσερις κοινωνιολόγους, δύο ψυχολόγους και έναν κοινωνικό λειτουργό, οι οποίοι μετατάχθηκαν πρόσφατα και αναλαμβάνουν άμεσα τα νέα τους καθήκοντα. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι υπηρετούσαν ως εξωτερικοί φρουροί ή φύλακες και η μετάταξή τους έγινε δυνατή με ειδική νομοθεσία που προώθησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης (ν. 4411/2016, άρ. 17 παρ. 2, ν. 4491/2017, άρ. 19).

Ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής,. Ευτύχης Φυτράκης, καλωσόρισε τους νέους επιστήμονες, σημειώνοντας ιδιαίτερα τον κρίσιμο ρόλο τους στην αναβάθμιση των καταστημάτων κράτησης και τη σωφρονιστική μεταχείριση των κρατουμένων.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τα νέα τους καθήκοντα από τον Γεν. Διευθυντή Σωφρονιστικής Πολιτικής και έμπειρους επιστήμονες που ήδη υπηρετούν στις φυλακές και στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου.

Τέλος, σε δύο ξεχωριστές ομάδες (γεωπόνοι, κοινωνικοί επιστήμονες) συζητήθηκε ο ρόλος αλλά και οι ιδιαίτερες προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσουν.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, με ανακοίνωσή του, εύχεται καλή σταδιοδρομία στους νέους επιστήμονες και θεωρεί ότι η συμβολή τους θα είναι καθοριστική για τη βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος, με όρους ασφάλειας και ανθρωπισμού.