INTIME

Εισαγγελέας διαφθοράς για το επικουρικό της ΕΤΕ

Του Θόδωρου Παπαδόπουλου

Στο στόχαστρο της Εισαγγελίας Διαφθοράς μπαίνει η υπόθεση της διαχείρισης των αποθεματικών του «Λογαριασμού Επικουρήσεως Προσωπικού Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος» (ΛΕΠΕΤΕ), έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν 82 συνταξιούχοι της Τράπεζας μέσω του δικηγόρου Γιάννη Κυριακόπουλου.

Πρόκειται για την μηνυτήρια αναφορά (ABM: Γ2018/54)  την οποία είχε δημοσιεύσει αποκλειστικά το politik.gr, με την οποία ζητούσαν από τις εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν τη διάπραξη τυχόν ποινικών ευθυνών αλλά και διάπραξη αδικημάτων για την κατάσταση στην οποία έχει φτάσει σήμερα το ΛΕΠΕΤΕ.

Στον εισαγγελέα διαφθοράς η μηνυτήρια αναφορά

Σύμφωνα με πληροφορίες του politik.gr η μηνυτήρια αναφορά των 82 ανατέθηκε στις 30 Μαρτίου 2018 στον αρμόδιο Εισαγγελέα Διαφθοράς και πλέον τα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Στη μηνυτήρια αναφορά διατυπώνονται σοβαρότατες καταγγελίες αναφορικά με τα αποθεματικά του ΛΕΠΕΤΕ. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται αποθεματικά του Ταμείου φέρονται να είχαν επενδυθεί σε μετοχές της Τράπεζας και «ενδεχομένως» και σε σύνθετα ομόλογα υβριδικής προέλευσης perpetual. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πρακτικό της Επιτροπής Επενδύσεων του Λογαριασμού Επικούρησης με ημερομηνία 13/01/2011, η συνολική επένδυση σε μετοχές της ΕΤΕ ήταν 4.224.038 τεμάχια με τιμή στα 6,3 ευρώ ανά μετοχή, ενώ υπήρχε μία ακόμη τοποθέτηση στις μετοχές του ίδιου εκδότη υπό την ένδειξη «ενεχύρου» στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, συνολικά 2.457.532 τεμαχίων σε τιμή 6,3 ευρώ ανά μετοχή. Μάλιστα σύμφωνα με όσα αναφέρονται η επένδυση σε μετοχές της ΕΤΕ ως ποσοστό επί του συνόλου των διαθεσίμων του ΛΕΠΕΤΕ, υπερέβαινε το 96%.

Η συνέχεια όμως αποδείχθηκε διαφορετική. Η μετοχή της ΕΤΕ κατακρημνίστηκε λόγω αλλεπάλληλων reverse split με αποτέλεσμα να έχει πέσει πλέον στα 0,30 λεπτά. Κάτι τέτοιο όμως σημαίνει ότι υπήρξε ζημία για το ΛΕΠΕΤΕ, την οποία οι εργαζόμενοι εκτιμούν σε 50 εκατ. ευρώ.

Η συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Εντύπωση επίσης προκαλούν και όσα αναφέρονται στη μηνυτήρια αναφορά αναφορικά με τη συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής το 2013. Έπειτα από συνεδρίαση της διαχειριστικής επιτροπής του ΛΕΠΕΤΕ, αποφασίστηκε ομόφωνα η συμμετοχή στην ΑΜΚ της Τράπεζας.

Στη συνέχεια όμως αποφασίστηκε η ρευστοποίηση μετοχών της ΕΤΕ, τόσο «ελεύθερων όσο και ενεχυριασμένων» σε τιμή πολύ μικρότερη από τα 6,3 ευρώ ανά μετοχή, για την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης που θα αποκτούνταν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τους όρους της ΑΜΚ. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει ζημία αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ επιρρίπτουν ευθύνες στην διαχειριστική επιτροπή του ΛΕΠΕΤΕ και την ΕΤΕ για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ταμείο και ζητούν να ερευνηθούν τυχόν αδικήματα και παραβάσεις της νομοθεσίας.

Η ιστορία του ΛΕΠΕΤΕ και το «κράχ»

Το ΛΕΠΕΤΕ δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 1949, έπειτα από συμφωνία των εργαζομένων με την τότε διοίκηση της Τράπεζας. Επρόκειτο για έναν ειδικό λογαριασμό ο οποίος στην ουσία είχε επικουρικό χαρακτήρα για τους συνταξιούχους της τράπεζας. Η διαχείριση του λογαριασμού ανατέθηκε στην Εθνική Τράπεζα, η οποία και εγγυόταν την καταβολή των επικουρικών βοηθημάτων και θα κάλυπτε με τις εισφορές τυχόν ελλείμματα που μπορεί να προέκυπταν. Αναλάμβανε δηλαδή τόσο την ευθύνη όσο και τα οφέλη της διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων του ΛΕΠΕΤΕ. Εάν οι αποδόσεις ήταν ικανοποιητικές τότε όλα πήγαιναν καλά, αν όχι τότε η τράπεζα θα έπρεπε να αυξήσει τις εισφορές της. Τα κεφάλαια του λογαριασμού προέρχονταν από τις εισφορές τόσο των εργαζόμενων όσο και της Τράπεζας, οι οποίες μάλιστα εξέπιπταν ως δαπάνη από τα φορολογητέα κέρδη της.

Διακοπή καταβολής

Επί 70 χρόνια τα χρήματα καταβάλλονταν κανονικά στους δικαιούχους. Μάλιστα τα τελευταία 10 χρόνια η διοίκηση της ΕΤΕ ουδέποτε αρνήθηκε να καταβάλλει το ποσό που υπολειπόταν για την πλήρη κάλυψη των εγγυημένων παροχών της. Τον Ιούλιο του 2017 ο νυν διοικητής της ΕΤΕ και πρόεδρος της διαχειριστικής Επιτροπής του ΛΕΠΕΤΕ ενημέρωσε ξαφνικά για την διακοπή της καταβολής των των εργοδοτικών παροχών της στο Λογαριασμό, διότι «δεν είναι βιώσιμος» και «αυξάνεται ο πιστωτικός κίνδυνος της Τράπεζας».

Λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα το Δεκέμβριο του 2017, με απόφαση του Δ.Σ. της Τράπεζας διακόπηκε η χρηματοδότηση προς το επικουρικό ταμείο ΛΕΠΕΤΕ. Οι 16.500 συνταξιούχοι της ΕΤΕ δεν έλαβαν τις επικουρικές του Δεκεμβρίου ύψους κατά μέσο όρο 550 ευρώ, όπως και τα δώρα Χριστουγέννων.