ΕΚ: Καταδίκη της Τουρκίας για τους δύο στρατιωτικούς

Με 607 ψήφους υπέρ, εφτά κατά και 18 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας, μέσω του οποίου ζητείται η άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές Αδριανούπολης όπου κρατούνται από την 1η Μαρτίου.

Στο κείμενο του ψηφίσματος που εγκρίθηκε οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται σε τουρκικές φυλακές για περισσότερο από ένα μήνα, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες με αποτέλεσμα να αγνοούν το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται. Υπογραμμίζουν δε, ότι προηγούμενες υποθέσεις τυχαίας διέλευσης των συνόρων είτε από Έλληνες είτε από Τούρκους στρατιωτικούς διευθετούνταν στο παρελθόν επιτόπου σε επίπεδο τοπικών στρατιωτικών αρχών των δύο πλευρών.

“Ολοκληρώστε άμεσα τις δικαστικές διαδικασίες και ελευθερώστε τους”

Επίσης η Ευρωβουλή καλεί τις τουρκικές αρχές να «ολοκληρώσουν άμεσα τις δικαστικές διαδικασίες, να απελευθερώσουν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα». Επίσης «να ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως για όλους τους εμπλεκόμενους τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτά κατοχυρώνονται από το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης και της συνθήκης της Γενεύης».

Παράλληλα το Κοινοβούλιο ζητά από το Συμβούλιο, την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και τα κράτη μέλη της ΕΕ «να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα», ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών σε οποιεσδήποτε επαφές ή επικοινωνίες τους με Τούρκους αξιωματούχους, στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.