Εκλογές εδώ και τώρα ζητά και η Νέα Δημοκρατία

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Εκλογές εδώ και τώρα θα αρχίσει να ζητά όλο και πιο επίμονα το προσεχές διάστημα η Νέα Δημοκρατία καθώς υψηλόβαθμα στελέχη της εκτιμούν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου φλερτάρουν πολύ έντονα με το ενδεχόμενο να στήσουν πρόωρες εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο.

Ο λόγος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι προφανής  και έχει να κάνει με το δυσβάσταχτο πολιτικό κόστος που θα κληθεί να πληρώσει ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της νέας περικοπής συντάξεων από 01ης Ιανουαρίου 2019, αλλά και των ακραίων φοροεισπρακτικών μέτρων που έρχονται σε περίπου έξι μήνες από σήμερα.

Εξηγώντας την αλλαγή πολιτικής συμπεριφοράς, μιας και στην Πειραιώς είχαν αφήσει στην άκρη το επιτακτικό αίτημα για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη επισημαίνει πως «αν ο κ. Τσίπρας πιστεύει πραγματικά ότι κλείνει με επιτυχία τον Αύγουστο ένας κύκλος για τη χώρα, ας κάνει εκλογές το Σεπτέμβριο. Αν σέβεται, όπως λέει, το λαό, ας τον εμπιστευθεί. Και αν δεν φοβάται τη Νέα Δημοκρατία, ας αναμετρηθεί επιτέλους μαζί της».

«Η χώρα δεν μπορεί να σέρνεται άλλο από την ανικανότητα και τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ. Και γι’ αυτό η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης είναι η μόνη λύση» προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.

«ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ τρέμουν τη λαϊκή ετυμηγορία»

Στη Νέα Δημοκρατία πάντως δεν φαίνεται να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις εκτιμήσεις του Πάνου Σκουρλέτη για αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019. Αν και είναι προφανές, όπως σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη, ότι «η κυβέρνηση τρέμει τη λαϊκή ετυμηγορία και για αυτό ενδεχομένως να προσπαθήσει να καθυστερήσει τις εκλογές όσο το δυνατόν περισσότερο», εν τούτοις θα υποχρεωθεί να λυγίσει υπό το βάρος της τεράστιας κοινωνικής κατακραυγής που θα προκληθεί όταν χιλιάδες σκληρά φορολογούμενοι κληθούν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τον… λογαριασμό της καταστροφικής διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Επισημαίνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να διαθέτει απύθμενο θράσος ώστε να μιλά για έξοδο από τα μνημόνια όταν έχει επιβάλλει μέτρα 5,1 δισεκατομμυρίου ευρώ πρόσθετης λιτότητας, με μείωση του αφορολόγητου, πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ και νέες περικοπές στις συντάξεις που θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020. «Πώς έχει το θράσος ο πρωθυπουργός να μιλά για το τέλος της εποπτείας όταν ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε δημοσίως ότι μετά τον Αύγουστο θα υπάρχει σκληρή και τακτική εποπτεία από τους εταίρους και τους δανειστές;» αναρωτιούνται.

Εξηγούν μάλιστα πως τα χειρότερα είναι… μπροστά μας, δεδομένου ότι η σφιχτή και υπό συνεχή αξιολόγηση διαδικασία που θα ακολουθήσει από τους Θεσμούς θα σφίξει ακόμα περισσότερο τη θηλιά γύρω από την ελληνική οικονομία, αλλά και θα αδειάσει εντελώς τα πορτοφόλια νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

«Αυτόματη και οριστική μείωση του χρέους»

«Για μας, η ρύθμιση του χρέους πρέπει να είναι οριστική και αυτόματη. Και πρέπει να είναι χωρίς νέες δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα. Χωρίς νέες πολιτικές εγκρίσεις και αξιολογήσεις για την ενεργοποίηση οποιωνδήποτε μέτρων ελάφρυνσής του. Απαιτούμε οριστική, καθαρή και αυτόματη ρύθμιση για το χρέος. Οτιδήποτε άλλο δεν θα πείσει τις αγορές και θα το πληρώσουμε ακριβά οι Έλληνες με άνοδο των επιτοκίων. Οτιδήποτε άλλο θα συνιστά σαφέστατη υπαναχώρηση έναντι της βασικής  συμφωνίας του Νοεμβρίου του 2012 για τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους  που πέτυχε η τότε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αναμένουμε από τους εταίρους μας  να τηρήσουν το λόγο τους. Και από την Κυβέρνηση να διεκδικήσει το αυτονόητο που η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε διασφαλίσει» σημειώνουν με νόημα.