Εκστρατεία ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης διοργανώνει το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»

Εκστρατεία ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης διοργανώνει το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» ενόψει της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (16-22/9) και της Ευρωπαϊκής Ημέρας χωρίς θάνατο από τροχαίο.

Τα μότο «Περπάτησε μαζί μας!» (Walk with us!) και «Περπατάμε και Ποδηλατούμε με ασφάλεια» είναι τα μηνύματα για το 2019 και η φετινή δράση φέρνει στο προσκήνιο το περπάτημα και τη μετακίνηση με ποδήλατο, με τα οφέλη των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης να κάνουν καλό στην υγεία, στο περιβάλλον αλλά και στην τσέπη μας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ποδηλάτες ζουν κατά μέσο όρο 2 χρόνια περισσότερο από τους μη ποδηλάτες, ενώ ένα γρήγορο περπάτημα 25 λεπτών την ημέρα μπορεί να μας χαρίσει έως και 7 χρόνια ζωή παραπάνω. Ταυτόχρονα, οι πόλεις μας γίνονται πιο φιλικές και πιο ελκυστικές, όταν περπατάμε περισσότερο ή και όταν μετακινούμαστε με ποδήλατο, συμβάλλοντας στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Όμως οι πεζοί και οι ποδηλάτες, μαζί με τους μοτοσικλετιστές, αποτελούν το 70% των θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα στις αστικές οδούς σε όλη την Ευρώπη (Πηγή: ETSC), άρα τους πιο ευάλωτους χρήστες της οδού. Γι’ αυτόν το λόγο, το ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» δημιούργησε ένα ενημερωτικό βίντεο με σαφείς οδηγίες για το πώς πρέπει να κινούμαστε πεζή στο δρόμο, σε ποια σημεία πρέπει να προσέχουμε περισσότερο, πού πρέπει να περπατάμε και με ποια φορά προς τα αυτοκίνητα, πώς να είμαστε ορατοί τη νύχτα κ.ά. Η καμπάνια θα προβληθεί σε όλα τα κανάλια επικοινωνίας του ΙΟΑΣ και τα κοινωνικά δίκτυα, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών, μικρών και μεγάλων, με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κινητικότητας, στο Δήμο Ρεθύμνης από την προηγούμενη Δευτέρα μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εκπαιδεύτηκαν από τους εμψυχωτές του ΙΟΑΣ με τα προγράμματα «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» και «Ασφαλώς Ποδηλατώ» και της Δευτεροβάθμιας με το βιωματικό πρόγραμμα για την οδική ασφάλεια με τη χρήση προσομοιωτών τελευταίας τεχνολογίας, που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, με στόχο να γίνουν υπεύθυνοι οδηγοί και χρήστες της οδού, και εν τέλει υπεύθυνοι πολίτες.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.