Ελ. Γερμανάκη: Η αποδεδειγμένη ποιότητα μπορεί να προσδώσει προστιθέμενη αξία στο ελαιόλαδο

«Αν και το ελαιόλαδο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία, την κουλτούρα, τη διατροφή αλλά και τη θρησκεία μας από αρχαιοτάτων χρόνων, δεν θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένη ούτε την ποιότητά του αλλά ούτε και την όποια προστιθέμενη αξία θα μπορούσε να μας προσδώσει.

Οι ανάγκες των καταναλωτών σήμερα έχουν διαφοροποιηθεί κατά πολύ και θα πρέπει κι εμείς να προσαρμόσουμε ανάλογα τις πρακτικές καλλιέργειας και ελαιοποίησης με στόχο ένα ανώτερο σε ποιοτικά χαρακτηριστικά ελαιόλαδο. Δυστυχώς, αυτό δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτό σε μεγάλη κλίμακα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων».

Αυτό σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελευθερία Γερμανάκη, υπεύθυνη του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Α.Σ Ρεθύμνου «ΕΝΩΣΗ» και επικεφαλής της ομάδας δοκιμαστών, γευσιγνώστρια ελαιολάδου με διεθνεί εμπειρία, αλλά και συντονιστής του Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιολάδου. Μια γυναίκα, που πολλοί αποκαλούν και “πρέσβειρα του κρητικού ελαιολάδου”, εξαιτίας της συστηματικής προσπάθειας που καταβάλει για την ανάδειξη του του σημαντικού αυτού προϊόντος.

Η Ελευθερία Γερμανάκη σε όλη της την επαγγελματική ζωή, όπως αναφέρει, ασχολείται με το ελαιόλαδο και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. «Από το 1991 που τέθηκε σε ισχύ ο ευρωπαϊκός κανονισμός 2568/91 που αφορά τα ποιοτικά κριτήρια και τη μέθοδο της οργανοληπτικής αξιολόγησης του ελαιόλαδου, ξεκίνησε η εκπαίδευση μου γύρω από τα οργανοληπτικά, από το ίδιο τον Μario Solinas και τις κυρίες Χριστοπούλου και Λαζαράκη, ανοίγοντας ουσιαστικά ένα νέο πεδίο γνώσης γύρω από το ελαιόλαδο.

Στη συνέχεια ιδρύθηκε και πιστοποιήθηκε το Εργαστήριο οργανοληπτικής αξιολόγησης του Α.Σ Ρεθύμνου, του οποίου είμαι υπεύθυνη και επικεφαλής της ομάδας δοκιμαστών από την πρώτη στιγμή».

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.