Εμπλοκή στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό

Έπειτα από τέσσερις συνομιλιών, η συνάντηση ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά, τον Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη ολοκληρώθηκε.

Από τους τρεις μετέχοντες μόνο ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ έκανε δηλώσεις και αυτές σύντομες, επαναλαμβάνοντας επί της ουσίας πως οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να βρουν λύση κααι πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες.

Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ δεν έκαναν δηλώσεις, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η σκοπιανή ιστοσελίδα mkd στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα.

Επόμενη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη

Επιπλέον ο ιστότοπος αναφέρει πως η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών λογικά θα γίνει στις 3 και στις 4 Μαίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων ξεκίνησε στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις ο επίτροπος της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος έκανε λόγο για οριστική συμφωνία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το ονοματολογικό.

Εκτίμηση που ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ βρήκε πολύ αισιόδοξη και που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο κάλεσε τον επίτροπο να σταματήσει να υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις.