Ενημέρωση για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης την κατανομή των κονδυλίων στα κράτη-μέλη ζητά ο Μ. Κεφαλογιάννης

Ενημέρωση για τη χρηματοδότηση του νέου Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης που θα παρέχει πρόσθετους πόρους στις Περιφέρειες που θα υποστούν σημαντικές επιπτώσεις λόγω της ενεργειακής μετάβασης και της σταδιακής εγκατάλειψης του άνθρακα ως πηγή ενέργειας ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Η δημιουργία του εν λόγω ταμείου αποτελεί πρόταση που υιοθέτησε η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ύστερα από τροπολογία που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, και ο κ. Κεφαλογιάννης ζητά επιπλέον ενημέρωση και για την κατανομή των κονδυλίων στα κράτη- μέλη.

Συγκεκριμένα σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει πιστή στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και έχει ήδη μειώσει τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου ενώ παρουσίασε και το σχέδιό του για πλήρη απολιγνιτοποίηση της Ελλάδος μέχρι το 2028.

Προσθέτει επίσης ότι στις προγραμματικές της δηλώσεις, η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως η νέα Επιτροπή θα στηρίξει τους ανθρώπους και τις περιφέρειες που πλήττονται περισσότερο μέσω ενός νέου Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης ενώ η νέα επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα τόνισε πως θα σχεδιάσει και θα προωθήσει το συγκεκριμένο ταμείο διασφαλίζοντας την πλήρη εφαρμογή του από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία.

Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρει παράλληλα ότι σε έκθεση Πολωνικού Ινστιτούτου το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα αφορά προϋπολογισμό τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ ετησίως ποσό το οποίο θα κατανεμηθεί στα κράτη- μέλη βάσει του μεγέθους του πληθυσμού, της οικονομικής παραγωγής και της κοινωνικής ανάπτυξης ενώ εμφανίζει ως κύριους δικαιούχους την Πολωνία, την Ελλάδα και τη Γαλλία (με 2,1 – 1,7 και 1,6 δισ. ευρώ ετησίως).

Επιπρόσθετα υπογραμμίζει ότι σωρεία δημοσιευμάτων κάνουν λόγο για τον τρόπο χρηματοδότησης του νέου ταμείου με μείγμα νέων χρημάτων σε συνδυασμό με συγχρηματοδότηση από υφιστάμενα προγράμματα της ΕΕ όπως η Γεωργία, η Συνοχή και άλλα διαρθρωτικά ταμεία.

Έτσι καταλήγει στα εξής δύο ερωτήματα προς την Επιτροπή:

   – Επιβεβαιώνει τα ποσά και τα κριτήρια της ανωτέρω μελέτης σχετικά με την κατανομή των κονδυλίων;

   – Μπορεί να προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με την πηγή χρηματοδότησης του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης καθώς και τον τρόπο εφαρμογής του;

©Πηγή: amna.gr