Ένοχος για εγκλήματα πολέμου ο Βόισλαβ Σέσελι

Ένα δικαστήριο του ΟΗΕ, ανέτρεψε την απόφαση που εκδόθηκε η οποία και απάλλασσε τον Σέρβο υπερεθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι από εγκλήματα πολέμου, που διαπράχθηκαν κατά την διάρκεια της εμφύλιας σύγκρουσης στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1990.

Οι δικαστές του εφετείου της Χάγης, τον βρήκαν ένοχο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τον καταδίκασαν σε 10 χρόνια φυλάκισης.

Ο Σέσελι αθωώθηκε πριν από δύο χρόνια, για εννέα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μετά από μια δίκη που διήρκεσε περισσότερα από οκτώ χρόνια.

“Υποκινητής απάνθρωπων πράξεων ο Σέσελι”

Ο προεδρεύων δικαστής Θίοντορ Μέρον δήλωσε στο δικαστήριο ότι ο Σέσελι ήταν ένοχος για την «υποκίνηση των διωγμών, των απελάσεων και άλλων απάνθρωπων πράξεων».

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι μια ενιαία ομιλία προς τους Σέρβους τον Μάιο του 1992 από τον εξέχοντα υπερενθικιστή πολιτικό αποτέλεσε τη σπίθα για βιαιοπραγίες κατά των Κροατών της επαρχίας της Βοϊβοδίνα.

Ο ηγέτης του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, είχε τονίσει θριαμβευτικά μετά την αθωωτική του απόφαση τον Μάρτιο του 2016, ότι δεν αισθάνεται ένοχος για τίποτα.

Πηγή: BBC